Barcelona

El govern concretarà avui com se suma al pla d'ajudes per a la compra de cotxes

Avui, dilluns, s'ha de concretar el pla català d'ajuts per incentivar el sector de l'automòbil a Catalunya. El conseller Huguet va anunciar divendres, a Girona, que aquesta setmana ja s'hauria definit el programa i és probable que Catalunya acabi entrant en el grup d'autonomies en què la subvenció arriba als 2.000 euros i també sigui vàlida per a motos i furgonetes. Els concessionaris esperen la definició del pla perquè, fins ara, no s'ha aconseguit atreure els compradors catalans.

Actualitzat
La Generalitat concretarà avui com pensa sumar-se al pla estatal d'ajudes a la compra de cotxes. De moment, ja se sap que s'estendrà a motos i furgonetes. A l'espera de conèixer-ne més detalls, tot apunta que el pla català no contribuirà gaire a aquesta unificació de criteris.

Per començar, la Generalitat vol estendre les ajudes a la compra de motos i furgonetes, que són els vehicles que fan servir més els autònoms. Aquesta mesura, de retruc, també podria beneficiar la indústria catalana, ja que a Catalunya hi ha diverses plantes de fabricació d'aquests vehicles.

A més, el govern vol que el límit d'emissions de CO2 per poder accedir a les bonificacions sigui una mica més elevat que a la resta de l'Estat. Així, si el govern espanyol preveu ajudes per a cotxes que emetin fins a 149 grams de CO2 per quilòmetre, la Generalitat ho augmentaria fins als 169 grams, encara dins els límits que marca la Unió Europea.

D'aquesta manera, es podrà beneficiar una xifra més gran de vehicles i la Generalitat podrà ingressar més diners per poder finançar el mateix pla. I és que l'impost de matriculacions, que la Generalitat té cedit totalment, és més elevat per als cotxes amb emissions més grans. A més, els vehicles que emeten menys de 120 grams de CO2 per quilòmetre estan lliures de pagar l'impost.

Mentrestant, el ministre d'Indústria espanyol, Miguel Sebastián, es reuneix aquest migdia amb les diferents comunitats per explicar-los els detalls tècnics del pla i convèncer-los que és convenient unificar les ajudes per evitar greuges comparatius. Avui també està previst que el govern de les Balears digui si se suma o no al pla estatal per impulsar la compra de cotxes.

Anar al contingut