Bogotà

El govern colombià i les FARC signen un nou acord de pau esperant que sigui "el definitiu"

El nou acord de pau substitueix el que es va signar el 26 de setembre passat i que es va rebutjar en referèndum el 2 d'octubre

Actualitzat

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i el líder de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), Rodrigo Londoño, àlies "Timochenko", han signat aquest dijous a Bogotà el nou acord de pau. En una cerimònia al Teatre Colón, Santos i Londoño han estampat la seva firma en un text "millorat" que incorpora les propostes de la societat colombiana, incloses les de la campanya del "no" que va guanyar el referèndum del 2 d'octubre passat.

Tant l'executiu com la guerrilla han insistit que el document signat és "definitiu", malgrat que els detractors han anunciat que ho combatran perquè consideren que no s'han fet canvis fonamentals. Santos espera que, tal com està previst, la setmana que ve el Congrés referendi el pacte. A partir d'aquell moment, començarà el termini per a la desmobilització i abandó d'armes per part de la guerrilla.

"Avui hem signat, en aquest escenari històric, davant del país i davant del món, un nou acord de pau amb les FARC. El definitiu, l'acord del Teatre Colón."

Santos ha destacat que, "d'aquí a 150 dies, totes les armes de les FARC estaran en mans de les Nacions Unides". El president colombià convocarà tots els partits polítics perquè ajudin a implementar l'acord signat amb la guerrilla.

Per Santos, el nou acord "és millor" que el del mes de setembre "perquè recull les esperances i les observacions de la immensa majoria dels colombians: del 50% dels que van votar 'sí' i d'un important percentatge dels que van votar 'no'". 

Les FARC demanen que "la paraula sigui l'única arma"

Per la seva banda, el líder de les FARC ha reclamat que "ningú ha de quedar fora" del nou acord de pau. "Timochenko" ha dit que el poble colombià està "fart de violència" i "intolerància", per la qual cosa "exigeix canvis profunds". Londoño ha demanat que, a partir d'ara, "la paraula sigui l'única arma dels colombians"

"Posem fi de manera definitiva a la guerra per confrontar civilitzadament les contradiccions."

"Timochenko" ha dit que, per arribar a la signatura de l'acord, els colombians han viscut "més de set dècades de violència, mig segle de guerra oberta, 33 anys en processos de diàlegs, un lustre de debats a l'Havana, el desengany del 2 d'octubre passat i l'esforç històric per aconseguir el consens majoritari de la nació".

El nou acord de pau substitueix el que es va firmar el 26 de setembre passat i que es va rebutjar en referèndum el 2 d'octubre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut