L'Havana

El govern colombià i les FARC escenifiquen la pau definitiva

Un acte solemne a l'Havana, en presència de Ban Ki-Moon, Raúl Castro, Maduro, Bachelet i el president de Noruega, serveix per ratificar l'acord entre el govern del país i la guerrilla de les FARC

RedaccióActualitzat

La sala de protocol de "El Laguito" de l'Havana ha acollit aquest dijous a la tarda la cerimònia de signatura de l'acord que posa fi de manera definitiva a la guerra que fa més de 50 anys que enfronta la guerrilla de les FARC i l'Estat colombià. Una guerra amb 220.000 morts, 45.000 desapareguts i més de 7 milions de desplaçats.

La signatura de l'acord, tancat fa només dos dies entre els representants del govern colombià i els representants de les FARC, s'ha organitzat amb la solemnitat requerida per a una ocasió com aquesta, que ja s'ha definit d'històrica.

La signatura l'han protagonitzada el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i el màxim líder actual de les FARC, Rodrigo Londoño, conegut com a "Timotxenko", que s'han saludat de manera afable i emotiva un cop signat el document.

La fi del conflicte com a punt de partida

En el seu parlament, Juan Manuel Santos ha afirmat que ell ha lluitat contra les FARC durant tota la seva vida, però que, ara, les coses hauran de canviar força per poder acabar el conflicte de debò, i ha fet una crida als colombians que "es contagiïn de l'esperit de fraternitat" que s'ha viscut durant l'acte de signatura:

"Aquest és un pas fonamental, un pas històric. Però la fi del conflicte no és el punt d'arribada, la fi del conflicte és el punt de partida perquè construïm junts, units en la diversitat, un país on hi hagi espai per a tots."

Un acord definitiu

L'acord que han signat aquest dijous serà la base per tancar el conflicte, perquè inclou un alto el foc bilateral i definitiu i l'entrega de les armes per part de les FARC, a més de garanties de seguretat i mecanismes de seguiment dels acords de pau.

De tota manera, encara cal concretar els detalls per acabar amb un conflicte tan llarg i profund, de manera que està previst que l'acord definitiu i detallat no estarà acabat fins d'aquí a un mes. Tot fa preveure, però, que no hi haurà problemes per aconseguir-lo.

Un acte molt solemne i amb molta representació institucional

A més de tots els representants de les parts del conflicte, a l'acte també, hi han estat presents representants dels països i organitzacions que han contribuït a la pau a Colòmbia. El més destacat, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, organització que ha de vetllar pel compliment de l'acord.

Un paper destacat en la cerimònia l'ha tingut el president cubà, Raúl Castro, que des de fa més de tres anys acull al seu territori les converses de pau. També cal destacar el primer ministre de Noruega, Borge Brende, país present durant tot el procés de pau.

També hi han assistit els presidents de països veïns, com Nicolás Maduro, de Veneçuela; Michelle Bachelet, de Xile; Enrique Peña Nieto, de Mèxic, i Salvador Sánchez Cerén, d'El Salvador. De l'ONU també hi han anat François Delattre, president del Consell de Seguretat, i Mogens Lykketoft, de l'Assemblea General.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut