Madrid

El govern central suprimeix la dotació directa a l'Església i eleva a 0,7 l'aportació voluntària a través de l'IRPF

El govern espanyol i l'església catòlica han arribat a un acord pel qual es fixa un nou model de finançament, segons ha anunciat la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. L'acord suprimeix la dotació directa de l'Estat a l'Església i modifica l'assignació de l'IRPF que percep l'Església, que passa del 0,52% al 9,7%. A més, l'Església queda subjecta al pagament de l'IVA en l'adquisició de béns i immobles, tal com havia sol·licitat la UE, i haurà de presentar al govern una memòria econòmica anual on justifiqui les despeses de l'assignació procedent de l'IRPF.

Actualitzat

Fernández de la Vega, que ha insistit que la modificació del sistema de finançament eclesiàstic ha estat "acordat entre les dues parts", ha anunciat que el nou esquema entrarà en vigor quan s'aprovin els pressupostos de l'any 2007. A més, ha explicat que aquesta fórmula suposarà "un canvi" que consisteix que a partir d'ara el finançament "estarà en funció dels contribuents".

La vicepresidenta ha assenyalat que l'acord suposa "un canvi molt important en el model de finançament entre Església i Estat". De la Vega ha recordat els acords del gener del 1979 entre la Santa Seu i l'Estat, que preveien la substitució progressiva de la dotació a l'Església amb càrrec als pressupostos generals per un sistema d'assignació tributària en què l'aportació econòmica la farien les persones que ho assenyalessin a la declaració de renda.

El primer canvi substancial d'aquests tractats va ser el 1987, quan es va aprovar una assignació tributària per a l'Església del 0,52% i, amb posterioritat, s'han garantit els ingressos amb aportacions directes de l'Estat. Per la seva banda, l'episcopat encara no ha fet cap valoració pública de l'acord.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut