Madrid

El govern central pacta amb el PSOE reformar urgentment la llei per evitar els desnonaments

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i la número 2 socialista, Elena Valenciano, s'han reunit per buscar solucions a l'allau de desnonaments. La pressió social ha obligat l'executiu a afanyar-se a treballar en aquesta qüestió.

RedaccióActualitzat
El PP i el PSOE volen reformar la legislació per mirar de parar l'onada de desnonaments que es viu a Espanya. Per això, aquest dimecres s'han reunit la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano.

L'objectiu era pactar canvis en la llei per impedir que els que no poden pagar la hipoteca perdin la casa. De la reunió n'ha sortit l'acord entre el govern central i el PSOE en abordar de manera urgent una reforma legislativa per acabar amb els desnonaments a causa de l'impagament de les hipoteques.

El pla a seguir a partir d'ara és, en primer lloc, convocar un grup de sis experts dilluns que ve que dissenyaran els detalls tècnics de la proposta. Seran tres experts per part del PP i els altres tres per part dels socialistes.

Aquest grup ha de posar negre sobre blanc a mesures "preventives i pal·liatives" que atenguin de manera prioritària les famílies amb una situació més vulnerable.

De moment la resta de grups parlamentaris no estan cridats a participar en aquest procés que es durà a la pràctica a través d'un reial decret llei o un projecte de llei que es tramitarà amb caràcter d'urgència.

Mariano Rajoy va avançar aquest dimarts que ha parlat amb Rubalcaba per trobar acords en aquesta qüestió i revisar el codi de bones pràctiques que va pactar amb els bancs fa mig any.

L'intent d'arribar a un acord d'urgència amb el PSOE arriba després de molta pressió social, que ara ha obligat l'executiu espanyol a afanyar-se a treballar en aquesta qüestió. Les últimes veus en aquest sentit han estat la dels socialistes espanyols, que han llançat una iniciativa contra els desnonaments basada en la proposició de llei que va presentar el 25 d'octubre al Congrés dels Diputats per "aturar d'una vegada per totes" aquestes actuacions.

També des del Consell General del Poder Judicial s'ha demanat canviar la llei hipotecària després de reconèixer-ne les "disfuncions".

Per la seva banda, les associacions contra els desnonaments defensen que els immobles que passaran al "banc dolent" es converteixin en lloguer social i que es rebaixin les hipoteques a les famílies amb problemes en la mateixa proporció que el preu a què el "banc dolent" comprarà els pisos a les entitats.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut