S'amplien tres mesos la moratòria de lloguer i la suspensió de desnonaments a vulnerables

El govern balear expropia 56 pisos de grans tenidors per destinar-los a lloguer social

La llei d'habitatge balear preveu la cessió obligatòria de pisos buits i pagarà una compensació d'1,8 milions d'euros per incorporar-los al parc de lloguer social

RedaccióActualitzat

El govern balear ha signat l'expropiació de 56 habitatges, propietat de grans tenidors, que s'incorporaran durant set anys al parc d'habitatge social que gestiona l'Institut Balear d'Habitatge. 27 són a Mallorca, 23 a Menorca i 6 a Eivissa.

La mesura, pionera a Espanya, s'aplica per primera vegada gràcies a la llei balear d'habitatge del 2018, que obliga els grans tenidors -els que disposen d'almenys 10 vivendes- a cedir pisos buits allà on hi hagi una necessitat d'habitatge.

En els pròxims dies s'obrirà el termini per presentar-hi al·legacions. L'administració pagarà 1,8 milions d'euros de compensació als propietaris, uns 390 euros mensuals per pis.


Mesura pionera

El nou conseller d'Habitatge i Mobilitat, Josep Marí, destaca que la resolució materialitza una de les iniciatives més innovadores de la llei. "És una mesura pionera a tot l'Estat", ha dit.

Tot i que algunes comunitats autònomes tenen figures similars -a Catalunya, la llei 4/2016 d'habitatge ho preveu-, "la majoria estan en fase de detecció de pisos buits i no s'ha produït la cessió obligatòria d'habitatges amb l'abast de la que avui comença a Balears", ha recordat Marí.

Segons el Diari de Mallorca, el govern balear té un cens de 800 pisos buits. Per tant, la mesura abasta un 7% del total d'habitatges en desús i els inquilins podran accedir-hi a principis d'estiu com a molt aviat.

El conseller Josep Marí, signant la resolució aquest dimarts
El conseller Josep Marí signant la resolució aquest dimarts (Europa Press)


Vigent durant set anys

El conseller ha defensat que la mesura permet "treure pisos del mercat especulatiu per posar-los en mans de qui més ho necessita" sempre que estiguin inscrits al registre de desocupació durant més de dos anys.

La cessió d'ús és un procediment expropiatori, per la qual cosa l'administració ha de pagar una compensació per poder destinar durant set anys aquests pisos a lloguer social. El preu que pagarà el govern balear pels habitatges és inferior als preus de lloguer registrats pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

A les Balears, el preu mitjà mensual d'un lloguer privat és de 624 euros mensuals, mentre que la quantitat que pagarà el govern és de 391 euros de mitjana.


4.000 persones en espera

Les persones a qui adjudicaran aquests pisos pagaran un lloguer adaptat a la seva capacitat econòmica i que mai superarà el 30% dels ingressos. La llista d'espera de pisos socials de l'Institut Balear d'Habitatge supera les 4.000 persones.

El govern assumirà amb recursos públics la diferència entre el lloguer de l'arrendatari i la compensació al gran tenidor, si es dona aquesta circumstància.

Els propietaris dels habitatges tenen vint dies per presentar al·legacions, i després es dictarà la resolució per confirmar o revocar el procediment. No obstant, el govern balear assegura que la llei autonòmica no bloqueja la propietat dels habitatges i confia que els tràmits judicials no afectaran l'expedient d'expropiació.

ARXIVAT A:
HabitatgeIlles Balears
Anar al contingut