Madrid

El govern aprova uns pressupostos per al 2007 de marcat caire social però no concreta la xifra d'inversions a Catalunya

El Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte dels pressupostos generals del 2007, que tindran un important caire social. Prova d'això és que es dedicarà una mica més del 50 per cent del total a aquest aspecte, especialment a les pensions. L'educació i la investigació són l'altra gran estrella dels números per a l'any vinent, amb un 31% d'increment. La incògnita que encara no s'ha desvelat és la xifra que es destinarà a Catalunya en funció del nou Estatut. Fa setmanes que es negocia i, fins ara, el càlcul final ha provocat moltes divergències.

Actualitzat

Més de la meitat del pressupost, un 50,5 per cent, anirà destinat a despesa social, i dins d'aquest apartat el gruix se l'enduen les pensions públiques -amb una important partida de més de 91.000 milions d'euros-, seguides de prestacions als desocupats i atenció a persones dependents, amb una partida de 400 milions. Aquest capítol dels comptes generals ha sofert un increment del 8,4 per cent respecte als números d'aquest any.

També augmenten considerablement els diners destinats a la despesa productiva per millorar el capital humà i tecnològic. La inversió en educació i tecnologia serà l'any que ve un 31 per cent més elevada que enguany, una despesa que puja sobretot per la implantació de la LOE.

La reforma fiscal ha contribuït a fer que els ingressos de l'any que ve creixin gairebé un 14 per cent, mentre que l'augment de la despesa no arribarà al 7, amb un sostre de despesa de 142.925 milions. Amb aquest escenari, es calcula que el superàvit del conjunt de les administracions s'acostarà a l'1 per cent.

Aquests pressupostos s'han fet amb una previsió de creixement econòmic per al 2007 del 3,2 per cent. L'ocupació augmentarà un 2,5, un creixement més moderat que aquest any, com passa amb el consum i la inversió.

En el capítol global d'infraestructures, el govern hi destinarà 14.000 milions d'euros, als quals s'hi han de sumar els 11.500 milions d'inversions que s'espera que efectuï el sector públic empresarial. També augmenta la despesa en immigració, amb un 14,8 per cent; i en vivenda, amb un increment del 14,4.

Incògnita sobre la inversió per a Catalunya

Les últimes setmanes hi ha hagut un ball de xifres important entre govern espanyol, català i partits polítics sobre quin ha de ser l'increment de la inversió en infraestructures a Catalunya per complir el que diu l'Estatut. Els números s'han mogut dels 400 als 960 milions, mentre que el conseller d'Economia pronostica uns 630 milions d'increment. Segons el nou Estatut, les inversions de l'Estat a Catalunya els pròxims set anys han de ser equivalents al pes de l'economia catalana, que en percentatge és del 18,8%.

En tot cas, hi ha marge per a la negociació en tota la tramitació parlamentària, que s'iniciarà quan dimarts vinent Pedro Solbes presenti les grans xifres al Congrés dels Diputats. De tota manera, el govern espanyol no necessita els partits catalans per passar el primer tràmit, el debat a la totalitat, si aconsegueix el suport de les altres formacions nacionalistes.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut