El govern anuncia que rebaixarà un 40% el preu dels màsters i que n'assumirà el cost
La consellera Gemma Geis ha dit que el Consell Interuniversitari ja va aprovar la rebaixa la setmana passada
El govern anuncia que rebaixarà un 40% el preu dels màsters i que n'assumirà el cost
Una classe de màster de professorat l'octubre del 2018 a Girona

El govern anuncia que rebaixarà un 40% el preu dels màsters i que n'assumirà el cost

La consellera Gemma Geis ha dit que el Consell Interuniversitari ja va aprovar la rebaixa la setmana passada

RedaccióActualitzat
TEMA:
Universitat

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha anunciat aquest dimecres que el govern rebaixarà un 40% el preu dels màsters en els pròxims dies per aplicar-ho ja el curs que ve, el 2021-2022.

Ho ha dit en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", en què ha explicat que ja ho ha aprovat el Consell Interuniversitari, i ha precisat que això suposarà una rebaixa d'uns 9,3 milions d'euros, que assumirà la seva conselleria, no pas les universitats.

"Estic molt contenta de poder anunciar que la setmana passada, en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya, del qual formen part els rectors, els consells socials, els estudiants i els sindicats, ja es va aprovar, i, per tant, en els propers dies aprovarem en el govern una rebaixa d'un 40% dels preus dels màsters."

 


 

"Primera equiparació" amb els graus

Geis ha explicat que amb aquesta rebaixa els màsters "de caràcter general" valdran el mateix que els graus d'experimentalitat C.

La consellera ha assegurat que aquesta és "una primera equiparació" dels màsters amb els graus, i ha justificat la mesura afirmant que es fa "perquè ningú no es quedi enrere".


27,67 euros per crèdit de màster

Després de les declaracions de Geis, la seva conselleria ha precisat que la rebaixa dels preus dels màsters s'oficialitzarà en el nou decret de preus que ha d'aprovar el govern.

Segons aquesta informació, en el decret hi constarà que el preu del crèdit de màster més habitual serà de 27,67 euros per a totes les universitats públiques catalanes.

En el cas dels màsters que "habiliten per a l'exercici d'activitats regulades", el crèdit, que ara era de 28,82, també valdrà 27,67 euros, per la qual cosa en aquest cas la reducció serà d'un 4%.

Això suposa que un màster estàndard de 60 crèdits costarà 1.660 euros, preu que baixa a 1.245 si es té una beca Equitat del tram 1, i a 1.328 si és una beca de tram 2.

Els graus, entre 1.061 i 1.660 euros per curs

Pel que fa als estudis de grau, el preu del crèdit serà 17,69 euros per als de coeficient A, 25,04 per als de coeficient B i 27,67 per als de coeficient C, la majoria dels quals són enginyeries.

Això suposa que la matrícula d'un any de grau de 60 crèdits costarà entre 1.061 i 1.660 euros, depenent del grau d'experimentalitat que tingui.

Aquests preus mantenen la rebaixa del 30% que es va decidir i aplicar fa un any per al curs que ara acaba.

De fet, amb aquestes mesures s'està compensant l'enorme pujada que es va produir el curs 2012-2013, quan les taxes van augmentar el 66% d'un any per l'altre, cosa que va comportar protestes i acampades a les universitats.


Notificació del TSJC

D'altra banda, en l'entrevista Geis ha tornat a criticat la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC, sobre la llengua dels enunciats de les proves d'accés a la universitat (PAU).

En aquest sentit, ha assegurat que "no és gaire normal" que la consellera d'Universitats "en menys de cinc dies ja tingui una notificació del TSJC".

El govern del qual forma part Geis va considerar que les mesures cautelars dictades pel TSJC eren "una interferència", i va decidir fer les proves com estaven previstes.

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí:

 

ARXIVAT A:
Universitat

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut