El govern concretarà avui mesures que restringeixin més la interacció social
Gent passejant pel carrer de la Portaferrissa de Barcelona aquest desembre (Europa Press)

El govern anul·la la roda de premsa i ajorna a demà l'anunci de les noves restriccions

Els consellers no tindrien sobre la taula tornar a la situació prèvia a la primera fase de desescalada

RedaccióActualitzat

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, compareixeran aquest divendres a les 9 del matí per anunciar noves restriccions per frenar els contagis de coronavirus.

Fonts de la Generalitat a les quals ha tingut accés TV3 asseguren que la proposta que es troba sobre la taula no preveu tornar a la fase prèvia al primer tram de desescalada i que, en tot cas, es discuteixen "mesures quirúrgiques".

En paral·lel, l'usuari de Twitter del govern ha hagut de desmentir una infografia de la conselleria de Salut manipulada en què, entre altres coses, anunciava un nou tancament d'establiments de restauració.

 

El govern tenia previst fer una roda de premsa per anunciar aquestes restriccions aquest dijous al vespre. Finalment, però, no s'ha celebrat després d'hores de reunió entre els socis de govern per consensuar noves mesures i quan no fa ni un mes que es va començar a implementar el pla de desescalada, el passat 23 de novembre. Des d'aleshores, no ha estat possible avançar en els plans progressius d'aixecament de restriccions acordats pel Procicat.

 

En l'escenari actual no concorre cap de les condicions definides per relaxar les mesures establertes: ni els ingressos hospitalaris estan baixant ni la velocitat de transmissió, o Rt, s'ha mantingut per sota de 0,9.

De fet, l'Rt ha passat de trobar-se en 1,22 dimecres a 1,34 aquest dijous, cosa que vol dir que cada 100 persones amb coronavirus en contagien 134 de mitjana.

Amb aquestes dades, la consellera Alba Vergés va assegurar dimecres que "sí o sí" caldria fer passos enrere pel que fa al pla de desescalada previst pel govern. En aquest mateix sentit es va expressar el mateix dia Pere Aragonès, mentre que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, admetia que l'evolució de la pandèmia era desfavorable.

"No estem bé, i m'atreveria a dir que anem malament", va dir Argimon aleshores.
 

Les dades reals, pitjors que les oficials

Si ens cenyim a les xifres oficials, es pot copsar clarament com la velocitat de contagi s'ha enfilat els últims dies:

 

Però el nou mètode de càlcul de Salut, condicionat per l'endarreriment que provoca el fet que els resultats de les proves PCR arriben passats tres dies, indica que a dia d'avui la situació és pitjor que la que mostra el sistema de càlcul acordat fins ara.

Les xifres que es desprenen dels resultats dels tests d'antígens, que es poden conèixer gairebé immediatament, mostren una evolució encara més desfavorable. Amb aquest nou sistema de còmput l'Rt s'eleva fins a 1,45.

En aquest context, 46 metges dels principals hospitals catalans i de l'atenció primària alerten en una carta del perill que implicaria una tercera onada descontrolada.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaFases de la desescalada
Anar al contingut