Andorra la Vella

El govern andorrà intervé la Banca Privada d'Andorra arran d'una denúncia dels Estats Units

El Tresor dels EUA acusa formalment l'entitat financera de participar de manera activa en el blanqueig de capital procedent d'organitzacions criminals de Rússia, la Xina i Veneçuela

Actualitzat

L'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), el regulador financer del país, ha intervingut la Banca Privada d'Andorra (BPA), una entitat que és investigada pel govern dels Estats Units perquè, presumptament, canalitza fons del crim organitzat. La denúncia presentada pel Tresor dels Estats Units acusa formalment l'entitat financera de participar de manera activa en el blanqueig de capital procedent d'organitzacions criminals de Rússia, la Xina i Veneçuela. Gràcies a aquestes transaccions, gestors d'alt nivell de la BPA haurien rebut altíssimes comissions.

Segons aquest organisme nord-americà, el banc hauria facilitat transaccions de la màfia russa a través d'Andrei Petrov, detingut per la policia espanyola a Lloret el 2013. En un altre cas, la BPA estaria vinculada al xinès Gao Ping, acusat d'estar relacionat amb organitzacions criminals i amb el tràfic de persones, detingut a Madrid l'any 2012.

El cap de govern en funcions d'Andorra, Toni Martí, ha explicat que les autoritats nord-americanes el van informar dilluns i que es "tracta d'un cas de males pràctiques i no una situació de risc de solvència o problemes de balanç".

Martí: "La gent pot estar tranquil·la"

El cap de govern ha apuntat que s'han designat dos interventors per "garantir la continuïtat de l'operativa normal de l'entitat, protegir els seus clients i vetllar pel bon nom i la integritat de la plaça financera andorrana". Martí confia que, gràcies a aquesta decisió, "la gent pot estar tranquil·la i seguir confiant en el bon nom d'Andorra i la seva plaça financera". L'entitat també podria estar vinculada al blanqueig de fons procedents de l'estatal Petróleos de Veneçuela.

Martí ha destacat que "el sistema financer andorrà gaudeix d'una bona imatge i una bona reputació" i és "responsabilitat" de l'executiu poder "garantir que això segueixi sent així en el futur". La BPA és un dels cinc bancs del Principat, filial del Grup BPA, una entitat de propietat privada.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut