Berlín

El govern alemany anuncia que tancarà totes les centrals nuclears abans de l'any 2022

Alemanya programa la seva apagada nuclear per l'any 2022. Després de l'accident a la central japonesa de Fukushima, la cancellera Angela Merkel havia demanat que s'aturessin els reactors més vells i havia proposat un replantejament del sistema energètic alemany. Finalment, ha arribat a un acord amb els seus socis liberals, els més reticents a renunciar a l'energia nuclear. D'aquesta manera, es converteix en el primer país a fer-ho.

Actualitzat
Alemanya ha fet el primer pas per tancar d'aquí al 2022 totes les centrals nuclears que hi ha al país. En una maratoniana reunió, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha aconseguit un acord amb els seus socis liberals per fer desaparèixer d'aquí deu anys l'energia nuclear a Alemanya.

L'anunci l'ha fet el ministre de Medi Ambient alemany, Norbert Röttgen, que ha explicat que les set centrals més antigues ja no es reconnectaran a la xarxa. Un segon grup de sis centrals es desconnectaran el 2021, i les tres plantes més modernes acabaran sent desconnectades l'any 2022.

Quaranta-vuit hores abans, més de 150.000 alemanys van sortir als carrers per tornar a demanar al govern de Merkel que convertís Alemanya en la primera economia industrialitzada que renuncia voluntàriament a l'energia nuclear. I a Alemanya, això suposa haver de buscar-hi una alternativa de forma urgent. Fins ara les nuclears aportaven el 22% de l'energia.

Amb la decisió d'aquesta nit, la cancellera ha fet un gir de 180 graus en la seva política energètica. L'any passat va fer aprovar una moratòria, una pròrroga, per a les centrals més velles, però la impopularitat de la mesura i l'accident de la central de Fukushima al Japó han acabat fent-la canviar d'opinió.

La lletra petita de l'acord, però, estableix una clàusula que permet fer marxa enrere en el projecte en cas de crisi energètica, i també es deixaran dues centrals nuclears en reserva. Els experts calculen que l'apagada nuclear implicarà un augment en les energies renovables que es traduirà en un increment del 3% del PIB alemany.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut