El Consell de Relacions Laborals recorda l'obligatorietat del teletreball (Pixabay)

El govern aclareix que les empreses estan obligades a prioritzar el teletreball

L'executiu admet que no té competències en matèria d'obligacions laborals, però sí de prevenció per raons sanitàries

RedaccióActualitzat

Les empreses estan obligades a "promoure" el teletreball. Aquest és l'aclariment del govern després d'un inici de setmana amb declaracions creuades de les conselleries sobre l'obligatorietat del treball a distància.

Tant la consellera de Presidència, Meritxell Budó, com la conselleria de Treball, a través del secretari general Josep Ginesta, han admès que la Generalitat no té competències en matèria d'obligacions laborals, però sí per adoptar una resolució en el marc de la crisi sanitària, la del 15 d'octubre, que obliga les empreses a promoure el teletreball o adoptar mesures en cas que no es pugui complir.

Per justificar l'obligatorietat, es remet a la resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) el 15 d'octubre que fa referència a la reducció de la mobilitat dels treballadors per salut pública.

"Promoure les mesures organitzatives i tècniques que permetin limitar al màxim la mobilitat de persones treballadores, prioritzant el treball a distància, el teletreball, les reunions telemàtiques, o bé altres mesures quan la mobilitat és imprescindible, com horaris d'entrada i sortida esglaonats, flexibilitat horària, o similars", diu la resolució.

Una resolució que aquest dilluns al vespre va refermar el Consell de Relacions Laborals, format per la Generalitat i CCOO, UGT, FOMENT i PIMEC, davant de la constatació del govern que les mesures aplicades el 16 d'octubre tenien una "baixa" aplicació.


L'aclariment ha arribat després que el conseller de Treball, Chakir el Homrani, assegurés aquest dimarts al matí en una entrevista a Rac1 que és obligatori el teletreball segons aquesta resolució de Salut que ha refermat el Consell de Relacions Laborals. Les empreses han de permetre als empleats treballar a distància, i, si no ho fan, s'exposen a sancions, ha dit El Homrani.

"Pot haver-hi sanció per a l'empresa que no permeti el teletreball, igual que pot ser sancionable un restaurant que obri o serveixi a domicili més enllà de les deu de la nit"

Preguntat per les sancions, Ginesta ha aclarit que les empreses poden ser sancionades a través de la llei de salut pública, que es va modificar amb el decret 30/2020, que regula el règim sancionador d'incompliment de mesures per prevenir la Covid, tot i que no fa esment específic a la feina a distància.

Si no poden aplicar el teletreball, ja sigui perquè la feina en qüestió no ho permet, o bé perquè les circumstàncies econòmiques de l'empresa ho impedeixen, han de promoure mesures alternatives com la flexibilitat horària o entrades i sortides esglaonades.

"De la norma sancionadora, el més important és que ajudem a complir les empreses amb el marc establert. El més important és que la gent compleixi, no sancionar", ha dit Ginesta.

Un comunicat de la Generalitat i agents socials recorda l'obligació de facilitar el teletreball (ACN/Marta Casado Pla)

Budó, per la seva banda, ha dit en la roda de premsa posterior al consell executiu que "és cert que no és una norma laboral", i, per tant, no és una obligatorietat laboral, "però sí que és un deure de les empreses fomentar el teletreball en el marc de les mesures sanitàries que des del govern estan adaptant".

Els treballadors que no puguin fer la seva feina des de casa haurien de portar un certificat de l'empresa que ho confirmi, segons el Consell de Relacions Laborals, o bé disposar del certificat autoresponsable de desplaçament.

La resolució aprovada pel Consell de Relacions Laborals va aprovar una declaració per "recordar l'obligatorietat" del teletreball. "Les empreses resten obligades a limitar la mobilitat de les persones treballadores adoptant sistemes de treball a distància i teletreball així com reunions telemàtiques, d'acord amb les mesures sanitàries decretades per l'autoritat sanitària", diu la declaració.


Desacord entre sindicats i patronal

Més enllà de la descoordinació en el govern, els agents socials no es posen d'acord sobre què van acordar al Consell de Relacions Laborals.

Des de Foment del Treball es rebutja que se n'acordés l'obligatorietat, mentre que des de Comissions Obreres s'afirma que sí que es va fer.

"En l'esmentat àmbit  laboral no hi ha competències per exigir a les empreses un treball a distància o teletreball obligatori, ni menys encara per imposar sancions", assegura Foment

La secretària d'Acció Sindical de CCOO, Cristina Torre, assegura que aquest dilluns van pactar amb patronal i govern l'obligació del teletreball a les empreses.

"Els agent socials vam pactar amb tota contundència l'obligatorietat de fer teletreball a les empreses per disminuir la mobilitat al país. Volem que es notin aquestes mesures abans que el govern hagi de prendre mesures econòmiques més dràstiques", ha dit Torre

Obligació o recomanació

Gairebé simultàniament a les declaracions del conseller El Homrani aquest dimarts al matí, el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha rebaixat l'obligatorietat a recomanació, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

"És molt recomanable. Tots els experts ens demanen reduir la mobilitat"

I d'altra banda, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va assenyalar aquest dilluns, també a Catalunya Ràdio, que l'actual decret d'estat d'alarma no permet imposar el teletreball. No hi ha, doncs, prou cobertura jurídica per fer obligatori el teletreball, assegurava Budó.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Drets laboralsTeletreball
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut