L'home que s'ha intentat immolar a Egipte, ja a l'hospital. (Foto: Reuters)
L'home que s'ha intentat immolar a Egipte, ja a l'hospital. (Foto: Reuters)
El Caire

El germen de la revolta tunisiana es reprodueix en altres països àrabs

En diversos països àrabs s'han reproduït gestos similars al que va desencadenar la revolta tunisiana: la immolació d'un jove venedor ambulant a qui la policia havia requisat la mercaderia. Al Caire, un ciutadà egipci s'ha immolat per protestar pel tancament del seu restaurant. A la capital de Mauritània, un home de negocis s'ha cremat davant del palau presidencial per denunciar els abusos del govern contra la seva comunitat tribal. I els últims dies, a Algèria, hi ha hagut fins a quatre accions similars.

Actualitzat
Des que ha esclatat la revolta tunisiana i el dictador Ben Ali ha sortit del país, molts analistes han apuntat precisament el temor que a altres dictadures àrabs acabi passant el mateix, i el cas és que s'han donat casos similars al que va desencadenar els fets a Tunísia.

En el cas d'Egipte, l'home s'ha cremat després que li han impedit entrar al Parlament, on volia exposar el seu problema. Diverses persones han intervingut per apagar les flames, i després l'home l'han traslladat a un hospital, on es troba amb ferides greus.

A Algèria, dissabte hi va haver un brot de protesta similar. En una població pròxima a la frontera justament amb Tunísia, un altre home es va cremar també en protesta per les condicions de vida. Pare d'una nena, s'havia quedat sense casa ni feina. Va acudir a l'Ajuntament a demanar ajuda, però li van negar l'entrada. Va ser llavors quan es va calar foc i va acabar morint. A Algèria, de fet, els últims dies s'han comptabilitzat tres intents més de suïcidi
amb característiques similars.

I a Mauritània, un empresari i pare de tres fills ha ruixat amb gasolina el seu vehicle, s'ha tancat a l'interior i hi ha calat foc. Ha estat davant del Senat d'aquest país. La intervenció d'un policia que hi havia a prop, que n'ha pogut trencar el vidre d'una de les finestres, li ha salvat la vida. Ara es troba hospitalitzat i fora de perill malgrat les cremades.

A tot això s'hi ha de sumar Oman, on prop de 200 persones s'han manifestat a Masqat, la capital, per protestar contra l'encariment de la vida. És un gest inusual en aquesta monarquia àrab del golf Pèrsic.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut