Isabel Díaz Ayuso en una imatge recent (EFE/Fernando Alvarado)
Isabel Díaz Ayuso en una imatge recent (EFE/Fernando Alvarado)

El germà d'Ayuso sí que va cobrar el que havia dit Casado, segons la Comunitat de Madrid

El govern autonòmic hauria admès que va cobrar 283.000 euros de quatre factures tot i insistir que només una té a veure amb un contracte per serveis prestats a la Comunitat

RedaccióActualitzat

La Comunitat de Madrid admetria que el germà de la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, va cobrar 283.000 euros de mans de l'empresa propietat d'un amic seu; una xifra que pràcticament coincideix amb la que va fer pública l'encara president del PP, Pablo Casado, en una entrevista radiofònica.

El govern autonòmic manté, en un argumentari que citen mitjans com El Confidencial, que Tomás Díaz Ayuso va fer quatre factures per aquest valor total a l'empresa Priviet Sportive, que pertany a un amic de la infància de la família de la presidenta madrilenya.

Tot i això, segons la Comunitat de Madrid, només una, de 55.850 euros, està relacionada amb el contracte públic adjudicat a dit per la compra de mascaretes per valor d'un milió i mig d'euros en la primera onada de la pandèmia. La resta, diu, correspondrien a d'altres serveis que el germà d'Ayuso va prestar a l'empresa i que no tindrien res a veure amb el govern regional.

El govern presidit per Ayuso, però, no explica per què confirma a algunes fonts una xifra sobre factures que no tenen res a veure amb serveis prestats a la Comunitat.

A més, la Comunitat de Madrid remarca que no eren el pagament de cap comissió, sinó de les gestions que va fer per portar el material sanitari de la Xina.

Aquesta versió coincideix amb la d'Isabel Díaz Ayuso, que va emetre un comunicat en què no va concretar la quantitat total del que el seu germà havia facturat a Priviet Sportive, amb l'argument que no tenien relació amb la Comunitat de Madrid. "I el meu germà té dret a la seva privacitat", hi afegia.

La presidenta madrilenya va emetre el comunicat hores després que Pablo Casado acusés Díaz Ayuso de no haver donat explicacions sobre el contracte de la Comunitat de Madrid. L'encara líder del PP va assegurar que Tomás Díaz Ayuso hauria cobrat una comissió de 286.0000 euros, xifra que difereix només en 3.000 euros de la que ara admet el govern autonòmic.

Recordem que el cas ha desencadenat una greu crisi al Partit Popular que ha provocat que el líder de la formació, Pablo Casado, s'hagi vist obligat a comprometre's a deixar el càrrec. Però com s'ha arribat fins aquí?

L'existència d'aquest contracte ja es va saber al setembre. Però la implosió del PP no va arribar fins que fa uns dies diverses informacions periodístiques van assegurar que, arran de les sospites d'irregularitats, la direcció del PP hauria intentat espiar el germà d'Ayuso i fins i tot el seu marit, a través d'una empresa vinculada a l'Ajuntament de Madrid.

Un contracte adjudicat a dit en plena pandèmia

L'abril del 2020, en plena primera onada de la pandèmia, la Comunitat de Madrid va adjudicar un contracte a una empresa amb qui no havia treballat mai per comprar mascaretes. Es tracta de Priviet Sportive, que fins llavors no s'havia dedicat mai al material sanitari. Era per a la compra de mascaretes FFP2 i FFP3 per valor d'un milió i mig d'euros. Es va fer pel procediment d'emergència, és a dir, sense concurs públic.

Les mascaretes van arribar a la Comunitat de Madrid, però segons assegura diario.es, no eren FFP2 i FFP3, una homologació que atorga la Unió Europea, sinó inferiors. Segons aquesta informació es tractaria de mascaretes KN95, un estàndard de qualitat xinès que no passa controls independents. Es tracta de mascaretes, per tant, més barates que les que compleixen les exigències de la UE.

La Comunitat de Madrid les va pagar a 5 euros la unitat, un preu que segons assegurava Ayuso en el seu comunicat era inferior al que van cobrar en aquell moment altres empreses.

El cas també té una derivada judicial. PSOE, Unides Podem i Més Madrid van presentar una denúncia pel contracte de la Comunitat de Madrid amb l'empresa de l'amic de la família Ayuso. Consideren que hi ha hagut tràfic d'influències, prevaricació i malversació de diners públics, i la Fiscalia Anticorrupció ja ho investiga.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióPPPablo CasadoComunitat de MadridIsabel Díaz Ayuso
Anar al contingut