El geoparc Conca de Tremp - Montsec, reconegut per la Unesco

És el segon parc català reconegut per la Unesco

Actualitzat

La Unesco ha reconegut com a patrimoni el geoparc Conca de Tremp - Montsec. És una extensió de 2.000 km² integrats per les quatre comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell.


La Unesco té 127 geoparcs reconeguts a tot el món. El de la Conca de Tremp - Montsec esdevé el tretzè d'Espanya i el segon de Catalunya. El director científic del geoparc, Gonzalo Rivas, explica què significa aquest reconeixement per a la zona:

 

"La Unesco el que fa és visualitzar el nostre territori i reforça la nostra estratègia de diferenciació fent-lo un territori amb uns productes de qualitat, turístics i agroalimentaris."

 

La riquesa natural i paisatgística permet explicar la història de la zona fa 550 milions d'anys. Guillem Puras, coordinador del geoparc, ho explica:

 

"Permet reconstruir no només les edats, sinó els ambients que hi ha hagut, la vida a cadascun d'aquests ambients, i aquí destaquen, per exemple, els últims dinosaures que van existir a Europa."

 

Fa 80 milions d'anys, bona part de la zona reconeguda era una platja, i el mar va donar, al sòl, unes formes molt peculiars que, davant la falta d'explicació, els veïns van passar a anomenar "petjades del diable".


Els mites i les llegendes també formen part del patrimoni del geoparc de la Conca de Tremp - Montsec.

Com explica Joan Ubach, president del geoparc, el reconeixement servirà per refermar la identitat de la gent que hi viu, a més d'aportar riquesa econòmica i reconeixement internacional a la zona.

 

"Bàsicament, el fet que vingui gent i que els nostres provats s'impliquin amb el món del geoparc ha de fer que l'activitat econòmica s'incrementi considerablement."

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut