El genocidi perpetrat per Estat Islàmic contra els yazidites continua 5 anys després

El genocidi contra aquesta minoria religiosa no ha acabat perquè, ara, els supervivents són víctimes de l'oblit dels governs locals i la comunitat internacional

Txell FeixasActualitzat

Passats 5 anys, els yazidites encara pateixen els efectes de la neteja ètnica perpetrada per l'Estat Islàmic. El genocidi contra aquesta minoria religiosa, la més antiga a l'Iraq, continua.

El grup extremista que els perseguia ja ha estat derrotat, però ara són víctimes, sobretot, de l'oblit dels governs locals i la comunitat internacional.

La minoria religiosa la conformaven 600.000 persones. D'aquests, 200.000 van fugir i d'entre els qui van quedar, es calcula que l'Estat Islàmic va matar 3.200 homes.

A més, va segrestar 6.800 persones, de les quals 3.548 dones i nenes, convertides en esclaves sexuals. 3.000 yazidites estan encara desapareguts actualment.

A la Jihan, aquests 5 anys de genocidi d'Estat Islàmic contra la minoria yazidita li han canviat la vida. Té 18 anys, però amb només 13 la van segrestar, violar i casar amb un jihadista. Ha tingut 3 fills.


Fa poc que l'han rescatat i ara viu amb uns familiars en un camp de desplaçats al Kurdistan iraquià, però els petits no hi són. La comunitat encara els rebutja, perquè els veu com l'enemic que els extermina, tal com ella mateixa explica a TV3:

"La meva cunyada em va trucar i em va dir que deixés els meus fills, que són nens d'Estat Islàmic. I ho vaig fer, per descomptat. Com puc portar-los a casa si encara estan en mans d'Estat Islàmic?"

Lluny dels fills, que ha deixat en un orfenat de Síria, s'ha hagut d'autoconvèncer de la conveniència de la decisió presa:

"De totes maneres, ja els he oblidat. Si els tornés a veure, els recordaria i em posaria molt trista. Deixem-los quedar allà i que m'oblidin. Així també poden viure la vida i créixer".

Com la Jihan, altres noies han estat alliberades, però milers de dones i filles continuen desaparegudes. Moltes víctimes estan mortes i enterrades en fosses comunes. D'altres, menys, són en laboratoris, on intenten identificar-les, segons detalla Mohammed Ehsan, cap de l'equip forense:

"Quan arriben els casos a aquesta sala, es treballa un perfil biològic per saber-ne el sexe, l'alçada i l'edat."

Aquests casos són una minoria, perquè els polítics kurds i iraquians continuen mirant cap a una altra banda. No es posen d'acord ni en la gestió de Sinjar, cor yazidita, que 5 anys després continua buit i destrossat.

La política genocida no s'està revertint. No hi està havent reparació per a les víctimes, ni s'estan reconstruint els espais, ni se'ls està garantint una atenció bàsica.

Tot això fa que, cinc anys després, el pretès genocidi d'Estat Islàmic no sigui un record, sinó tota una realitat.

ARXIVAT A:
KurdistanEstat Islàmic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut