Càpsules de gas del riure confiscades recentment per la Policia Nacional
El gas de riure es consumeix en càpsules, que es poden extreure de pots de nata muntada

El gas del riure causa "una epidèmia de lesions medul·lars", alerten els metges britànics

El consum d'aquesta mena de droga pot comportar danys neurològics fins al punt d'haver d'anar en cadira de rodes

RedaccióActualitzat

Fa temps que el gas del riure apareix en entorns d'oci, i ara un metge britànic ha alertat de l'increment del nombre de joves que es queden paralítics a causa del consum d'aquesta droga.

"Fent guàrdia m'he adonat que hi ha una epidèmia de danys a la medul·la espinal i als nervis, induïts per l'òxid de dinitrogen. És aterridor veure joves paralitzats per les bombones de gas del riure", ha piulat el neuròleg Nikos Evangelou, de la Universitat de Nottingham.

En declaracions a The Guardian, Evangelou ha afirmat que no té "cap dubte" que els casos han anat en augment. "L'any passat gairebé no n'hi havia i ara en veiem cada setmana".

Nichole Lee, experta en cremades a l'Hospital de Chelsea i Westminster, ha respost al seu col·lega que també han observat més joves amb cremades.

Un altre neuròleg de la salut pública britànica, David Nicholl, considera "una epidèmia" aquests casos de joves amb danys greus a la salut per l'ús del gas del riure. "Veiem desenes de joves que venen a l'hospital perquè no els aguanten les cames. Alguns tenen danys neurològics que els canvien la vida".

En diverses publicacions a TikTok ha alertat que "no és un tema per riure" i que és "perillós" el consum d'aquesta droga.

@drdavidnicholl ? Whip It - Devo

De nox, com es coneix també aquest gas, se'n poden trobar envasos petits, però també bombones grans. Ell mateix n'ha recollit de terra.

 

Els perills del gas del riure

Descobert el 1772, l'òxid de dinitrogen pot causar riures i al·lucinacions, es pot fer servir com a analgèsic, però també inactiva la vitamina B12, cosa que pot derivar en problemes neurològics.

A França, es va detectar un augment dels problemes de salut -de sensibilitat, motricitat i oïda- entre joves pel consum d'aquesta substància, que pot semblar inofensiva.

Bombones de gas del riure que es venien per a festes a Marbella
Bombones de gas del riure que es venien per a festes a Marbella (Europa Press/Policia Nacional)

A Catalunya també se n'han confiscat bombones. El preu barat i el fet que no sigui il·legal, perquè s'utilitza en la indústria farmacèutica i alimentària, no ajuden a combatre el problema. Justament a Nova York s'ha prohibit la venda dels esprais de nata als menors de 21 anys, perquè no els facin servir com a narcòtic, inhalant el gas que contenen els pots.

El programa de Catalunya Ràdio Adolescents XL ja parlava d'aquesta droga el 2021, quan es va detectar el consum d'aquest gas en globus en els botellons.

També se'n va parlar a "Planta baixa" a TV3.

Des del programa Energy Control, d'un col·lectiu que divulga informació per reduir riscos en el consum recreatiu de drogues, esmenten diversos riscos d'aquest gas.

Provoca un relaxament del cos que incrementa el risc de caigudes o accidents, pot causar cremades o inflamació a les vies respiratòries, nàusees i vòmits. I també mencionen que l'ús en dosis altes i allargat en el temps porta a un dèficit dels nivells de vitamina B12 que pot causar problemes a la medul·la espinal i, molt rarament, a la mort per asfíxia.

 

ARXIVAT A:
Regne UnitDrogues
Anar al contingut