La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha assistit a la reunió del G20 a Venècia (Reuters)
La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha assistit a la reunió del G20 a Venècia (Reuters)

El G20 augmenta la pressió perquè les multinacionals paguin impostos on fan negoci

Les 20 economies més potents del món subscriuen l'acord de l'OCDE i es donen de temps fins a l'octubre per convèncer els països amb avantatges fiscals

Actualitzat
TEMA:
Facebook

Un pas més cap a una fiscalitat global per a les grans multinacionals. El G20 s'ha compromès a impulsar l'acord dels 132 països de l'OCDE per aconseguir un impost mínim del 15% i general a aquestes grans empreses, sobretot tecnològiques.

Els ministres de Finances i els governadors de bancs centrals de les 20 economies més potents del món, reunits a Venècia, han aprovat el mecanisme per fer pagar aquesta taxa als països on operen. El pas següent és imposar-lo.

L'acord ja l'han firmat 132 països en el marc de l'OCDE, però hi ha tres estats de la Unió Europea que no s'hi han volgut sumar. D'aquí a l'octubre es treballarà per convèncer països com Irlanda, Hongria i Estònia perquè s'afegeixin a l'acord i deixin de fer servir els avantatges fiscals com a forma d'atreure inversions.

Des de Brussel·les s'ha celebrat l'acord. La Comissió Europea l'ha qualificat "d'històric" i ha dit que aportarà estabilitat al marc internacional dels impostos de societats. Paolo Gentiloni, comissari europeu d'Economia, considera que un impost mínim mundial del 15% contribuirà a frenar la planificació fiscal agressiva i és una victòria per a l'equitat fiscal i la justícia social.

 

ARXIVAT A:
Facebook Google Apple Unió Europea
Anar al contingut