Foto de família dels líders del G-7 i la UE a la platja de Carbis, a Cornualla (EFE/Neil Hall)

El G7 aposta per un pla d'infraestructures milionari per frenar la Xina

Biden aconsegueix que les principals potències se sumin al seu projecte per competir amb el gegant asiàtic als països en desenvolupament

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La cimera del G7, que acaba aquest diumenge, ha estat marcada per la tensió entre el Regne Unit i la Unió Europea després del Brexit però també pel retrobament entre Europa i els Estats Units després del distanciament de l'era Trump.

I és en aquest context de represa de les bones relacions diplomàtiques entre els líders comuntaris i l'administració Biden que els Estats Units han aconseguit arrencar un important compromís als líders de les majors economies mundials: invertir en el projecte "Reconstruïm millor el món" (Build Back Better World o B3W) de la Casa Blanca per competir contra la Xina. Un projecte que vol mobilitzar inversions multimilionàries en infraestructures per contrarestar l'aposta xinesa d'"Un cinturó, un camí" (One Belt, One Road).

Austràlia, Corea del Sud i Sud-àfrica, convidats a la cimera del G7 i la Unió Europea (Reuters)

D'aquí la tria dels tres països convidats pel G7 i la UE a aquesta trobada -Austràlia, Sud-àfrica i Corea del Sud-, amb els quals s'han fet avui la foto de grup, a la platja de Carbis Bay.


La nova ruta de la seda

El projecte xinès, impulsat l'any 2013 per Xi Jinping, pretén desplegar una "nova ruta de la seda" a Àsia, Àfrica i Europa a partir de la modernització d'infraestructures i comunicacions (principialment ports, carreteres i ferrocarrils) per millorar la connexió de la Xina amb la resta del món i crear corredors comercials.

La rèplica que ara impulsen Biden i els seus socis del G7 i la UE vol ser un "pla global" per a la reconstrucció dels països emergents i en desenvolupament més afectats per la pandèmia, "des d'Amèrica Llatina al Carib, passant per l'Àfrica i l'Indopacífic", tant des del punt de vista "climàtic com de salut, tecnologia digital o per combatre les desigualtats". Cobrir aquestes necessitats podria comportar una inversió d'uns 40 bilions de dòlars, que no s'ha concretat d'on sortiran.


Al que sí que s'han compromès els líders del G7 aquest dissabte és a treballar junts per prevenir futures pandèmies, millorant els controls de les malalties que passen dels animals als humans o accelerant el desenvolupament de vacunes.

La cimera ha servit per escenificar la recuperació de l'entesa entre Europa i els Estats Units (Reuters)


Contra el treball forçat a Xinjiang

De la cimera també en sortirà una declaració conjunta contra els abusos de drets humans i les violacions de llibertats per part de la Xina i contra els treballs forçats a la regió nord-occidental de Xinjiang, on viu la minoria uigur, però cap acció concreta de represàlia. Un punt molt sensible que hauria provocat, fins i tot, la suspensió de les connexions d'internet mentre s'abordava, per evitar filtracions.

Enfrontar-se a la Xina és delicat, més encara quan cal la seva col·laboració en temes tan importants com la lluita contra el canvi climàtic.

Merkel, Macron i Dragui amb els presidents de la Comissió i el Parlament Europeu (Reuters/Phil Noble)


Trobada Macron-Biden

La jornada també ha permès cimeres bilaterals, com la dels presidents francès i nord-americà, en què els dos mandataris han mostrat molt bona sintonia. Biden ha lloat la força i dinamisme de la Unió Europea, mentre Macron celebrava el retorn dels Estats Units a la via del diàleg i l'entesa: "És fantàstic que tinguem el president dels Estats Units al club. Crec que el que demostres és que el lideratge és cooperació."

Macron i Biden han mostrat molt bona sintonia durant la cimera (Reuters/Kevin Lamarque)


L'amfitrió, incòmode

Mentrestant, l'amfitrió de la cimera, Boris Johnson, ha hagut d'esquivar les crítiques dels seus antics socis comunitaris per l'incompliment del Regne Unit de l'acord del Brexit a Irlanda del Nord. El primer ministre britànic ha dit que farà tot el que calgui per protegir la integritat territorial del país.

En aquest vídeo podeu veure la crònica de la jornada:

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEstats UnitsXina
Anar al contingut