El secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali, en una fotografia feta a Tindouf, al sud-est d'Algèria, el 9 de juliol del 2016. Primer…
El secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali, en una fotografia feta a Tindouf, al sud-est d'Algèria, el 9 de juliol del 2016 (ACN)

El Front Polisario suspèn tots els contactes amb el govern espanyol

La mesura arriba com a resposta al suport de Pedro Sánchez a la postura del Marroc sobre el Sàhara Occidental

RedaccióActualitzat

El Front Polisario ha fet públic aquesta matinada un comunicat en què anuncia que suspèn els seus contactes amb La Moncloa, a qui retreu que el seu pacte amb el Marroc ignora les legítimes aspiracions d'independència del poble saharaui.

El Polisario recorda al govern espanyol que, com a antiga potència colonial, té unes responsabilitats internacionals, tant amb el poble saharaui com davant de les Nacions Unides.

Lamenta, a més, que se'n desmarqui per interessos geopolítics; bàsicament, per fer content el Marroc i poder normalitzar així les relacions amb un veí difícil.

En el comunicat indiquen que la decisió de suspendre els contactes es pren per l'aval del govern de Pedro Sánchez a la "proposta il·legal de l'ocupant marroquí que pretén legitimar l'annexió dels territoris del Sàhara Occidental per la força i ignorant els drets inalienables del poble saharaui a l'autodeterminació i independència".

Protesta a favor de l'autodeterminació del Sàhara Occidental, el 2020, davant del consolat del Marroc (ACN/Alan Ruiz Terol)

El Polisario assegura que no reprendrà relacions amb Sánchez "fins que s'adhereixi a les resolucions de legitimitat internacional que reconeixen el dret del poble saharaui a l'autodeterminació i a respectar les fronteres del seu país, tal com són reconegudes internacionalment", diu l'escrit.

I recorda que les responsabilitats de les Nacions Unides com a ens administrador del territori "no prescriuen".


Algèria i el Marroc

El desencadenant de la decisió del Polisario és la declaració conjunta dels governs espanyol i marroquí en la trobada bilateral d'aquest dijous per normalitzar les relacions entre els dos països, que es va acordar la reobertura de les fronteres de Ceuta i Melilla.

El govern espanyol va fer un gir el 18 de març en avalar la proposta del Marroc sobre el Sàhara Occidental, que nega el dret a la independència d'aquesta antiga colònia espanyola i defensa que ha de convertir-se en una autonomia marroquina.

La decisió de Sánchez, comunicada per carta al rei Mohamed VI abans de transmetre-la a la ciutadania i a la resta de forces polítiques espanyoles, trenca la neutralitat que Espanya havia mantingut tradicionalment sobre aquesta qüestió, donant suport a la posició de les Nacions Unides.

Les relacions entre Espanya i el Marroc han estat marcades, en els últims temps, per la crisi oberta arran de l'hospitalització en un hospital de Logronyo del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, que va causar la retirada de l'ambaixadora marroquina, que no va retornar a Madrid fins aquest març després del canvi de posició de Pedro Sánchez.

Una altra derivada va ser la crisi migratòria a la frontera de la ciutat autònoma Ceuta.

La represa de les relacions amb el Marroc, d'altra banda, ha tingut com a contrapartida la reacció de l'altre actor implicat en la solució del conflicte del Sàhara Occidental, Algèria, aliat del Polisario, que va cridar a consultes el seu ambaixador.

Les conseqüències d'una crisi oberta amb Algèria podrien anar més enllà, perquè és el principal subministrador de gas a Espanya.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezMarrocSàhara OccidentalFront Polisario
Anar al contingut