Jerusalem

El fracàs de la guerra del Líban va ser culpa d'Olmert, segons una comissió d'experts

El primer ministre israelià, Ehud Olmert; el ministre de Defensa, Amir Peretz, i l'excap de l'estat major Dan Halutz són responsables del fracàs de la guerra del Líban. Aquesta és la principal conclusió de l'informe elaborat per la comissió Winograd, encarregada, per ordre del govern israelià, d'analitzar els errors de les forces armades en aquell conflicte.

Actualitzat
L'anomenada comissió Winograd, encarregada d'investigar la guerra llançada per Israel al Líban l'estiu passat, ha presentat aquest dilluns les seves conclusions preliminars, que no deixen gaire ben parat el primer ministre Ehud Olmert. El seu futur polític i també el del titular de Defensa, Amir Peretz, pot quedar marcat per aquest document.

L’informe és dur, i s’acusa obertament i sense reserves el primer ministre, Ehud Olmert, de precipitació en llançar l'atac sobre el Líban aquest estiu, i de debilitat per no enfrontar-se amb la cúpula de l'exèrcit. A Peretz el censuren per la seva inexperiència i falta de visió a l'hora de gestionar la crisi.

En aquest sentit, el document creu que un i altre van fracassar en les seves funcions quan es van deixar arrossegar pel llavors cap de l'estat major, Dan Halutz, que ja va dimitir fa uns mesos arran de les crítiques rebudes per la seva actuació. La comissió Winograd, que no té atribucions per recomanar la destitució de ningú, estudia les decisions polítiques i militars que es van prendre durant la guerra.

La comissió Winograd va adoptar el nom de l'home que l'ha dirigit, el jutge retirat de 81 anys Eliyahu Winograd, i s'ha dedicat a estudiar les decisions polítiques i militars que es van prendre durant la guerra i els motius pels quals no es va derrotar la guerrilla xiïta de Hezbollah malgrat l'evident superioritat de l'armament d'Israel. En 34 dies de conflicte van morir un miler de libanesos i 150 israelians.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut