Barcelona

El fotògraf Oriol Maspons mor a l'edat de 84 anys

Professional d'una llarga trajectòria, són famoses les fotografies que va fer al Somorrostro de Barcelona i a l'anomenada Gauche Divine. El 2010 va anunciar que deixava la seva col·lecció privada de fotografies al Museu Nacional d'Art de Catalunya, un llegat de 1.500 treballs fets entre els anys 1950 i 1980.

RedaccióActualitzat
El fotògraf català Oriol Maspons, un dels exponents del moviment de la Gauche Divine, ha mort als 84 anys, segons han informat fonts del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Maspons (Barcelona 1928-2013) va viure a París entre 1955 i 1957 i va ser especialment reconegut per la seva sèrie d'instantànies sobre la Barcelona del Somorrostro.

Algunes de les seves obres s'han exposat al MOMA de Nova York i va publicar "Annual Photography" i "Photography Year Book", entre d'altres. A més, Maspons va ser mestre de Colita i d'altres significats fotògrafs, i el 2006 a rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Els experts l'han situat en la línia objectivista de Cartier-Bresson, i entre la seva obra també es troba la il·lustració de "Poeta a Nova York", de García Lorca (1966), i "La caça de la perdiu vermella", de Miguel Delibes.

De fet, ell mateix explicava durant una entrevista a TV3 que va ser l'accés directe amb artistes i escriptors com Dalí o Delibes, i les millors models del moment el que va fer tan atractiva per a ell la professió.

També va publicar "La Universitat de Barcelona" (1971), volum promogut per Fabià Estapé, i va il·lustrar "Arquitectura gòtica catalana" (1974), d'Alexandre Cirici i "Art visigot a Espanya" de Pere de Palol.

A final del 2010, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) va signar un conveni per quedar-se amb la col·lecció d'obres del fotògraf Oriol Maspons (Barcelona, 1928), formada per unes 1.500 fotografies sobre paper realitzades entre els anys 50 i finals dels 80.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut