El director del Fòrum Gastronòmic, Albert Labastida, en la presentació de la programació del Fòrum Gastronòmic de Girona
El director del Fòrum Gastronòmic, Albert Labastida, en la presentació de la programació del Fòrum Gastronòmic de Girona

El Fòrum Gastronòmic torna a Girona amb 7.000 m2 i una previsió de 15.000 visitants

Actualitzat

ACN Girona - El Fòrum Gastronòmic torna aquest març a la ciutat de Girona amb una extensió de 7.000 m2, 120 expositors i una previsió d'atraure a 15.000 visitants. Aquest dimecres s'ha presentat la programació d'aquest congrés centrat en la gastronomia professional, que comptarà amb cuiners rellevants com ara els germans Roca, Ada Parellada, Jordi Cruz o Paco Pérez. Aquest any, coincidint amb el 15è aniversari de la primera edició a Girona, el Fòrum Gastronòmic estrenarà sessions monogràfiques dedicades a l'steak tartar, el pastís de formatge o la xocolata. Per altra banda, el dilluns es farà un sopar solidari al Celler de Can Roca de la mà de Joan Roca, Massimo Bottura i Mauro Colagreco. Tots els ingressos del sopar es destinaran al Trueta.

El Fòrum Gastronòmic torna a la ciutat de Girona del 13 al 15 de març amb una edició carregada de novetats repartides en més de 7.000 m2. De tota l'extensió, la gran majoria estarà destinada a expositors, amb 5.000 m2 i 120 empreses. El director del Fòrum, Albert Labastida, ha destacat que és "menys" del que voldrien però estan satisfets a causa de la situació en què es troba el sector de la restauració després de les restriccions sanitàries.

El congrés de gastronomia torna amb la intenció d'atraure a 15.000 visitants, perquè els organitzadors afirmen que "hi ha ganes" de fer una nova edició del Fòrum. En aquest sentit, el xef Joan Roca ha insistit que el Fòrum Gastronòmic pot ser un "revulsiu" per aconseguir superar els efectes de la pandèmia.

En aquest sentit, Joan Roca ha recordat que el congrés gastronòmic s'ha convertit en "una plataforma" per ensenyar i explicar tot el que es fa en el món de la restauració a la demarcació de Girona. El xef del Celler de Can Roca ha assegurat que Girona és una zona "envejable" per a molts cuiners i restauradors per la qualitat que hi ha en les cuines de la demarcació i també pels productes que es produeixen.

Per mostrar part dels nous productes que els emprenedors estan creant, el Fòrum Gastronòmic estrenarà un espai per a start-ups i empreses innovadores. En aquest espai, els emprenedors tindran un quart d'hora per exposar els seus projectes als assistents i aconseguir inversió per tirar-los endavant.

Sessions monogràfiques

El Fòrum Gastronòmic també estrenarà unes sessions monogràfiques sobre aliments en concret. Per aquest 2022 s'han escollit tres plats que protagonitzaran les sessions. En primer lloc hi ha l'steak tartar, una jornada en què experts i productors explicaran quina és la millor carn que cal utilitzar per fer aquesta recepta i com han de ser els talls. A més, també es farà un concurs, el primer de tot l'Estat, en què cinc cuiners elaboraran el millor steak tartar.

La segona sessió monogràfica es centrarà en el pastís de formatge. S'analitzarà els orígens i quin tipus de receptes hi ha per concloure en quina és la millor manera per fer aquestes postres que estan presents en bona part de les cartes de restaurants. I l'últim monogràfic serà per la xocolata. En aquesta sessió es comptarà amb la col·laboració de Casa Cacao per conèixer el procés d'elaboració de la xocolata sense additius.

Debats i un còctel especial pel Fòrum

Un altre espai que estrenarà el congrés culinari de Girona és el de debats. Es plantejaran diversos reptes que han detectat que inquieten a empresaris i treballadors del sector per buscar possibles solucions. El primer debat parlarà dels horaris dels restaurants, el talent dels treballadors, la formació i la remuneració del sector. En el segon debat es parlarà dels relleus generacionals en els negocis i en l'últim s'abordarà com millorar l'experiència del client a la sala dels restaurants.

En aquesta jornada, es presentarà una associació que s'acaba de crear sobre el personal de sala en establiments gironins. Aquesta se sumarà a les poques organitzacions professionals de treballadors de sala que hi ha en tot l'Estat. A més, els membres de l'associació han avançat que crearan un còctel especial pel Fòrum Gastronòmic.

Sopar benèfic al Celler de Can Roca

A més dels tallers de cuina i presentacions de nous productes que ja són habituals al Fòrum Gastronòmic, enguany també hi haurà un sopar benèfic al Celler de Can Roca. Es tracta d'un àpat que es farà el dilluns 14 de març i els plats estaran elaborats pels xefs Joan Roca, Massimo Bottura i Mauro Colagreco. La tarda del mateix dimarts els tres cuiners faran una ponència al fòrum.

Joan Roca ha anunciat que tot el que es recapti amb aquest sopar anirà a la unitat de neurocrítics de l'hospital Josep Trueta de Girona i servirà com a "homenatge per a la sanitat pública i especialment als treballadors de l'hospital gironí". El cuiner del Celler de Can Roca ha detallat que aquesta iniciativa sorgeix després que la seva filla tingués un accident de trànsit i hagués d'ingressar al Trueta. "Te n'adones de la professionalitat i la qualitat de l'assistència sanitària pública", ha afegit Roca.

Anar al contingut