París

El fort dispositiu policial i la vaga als serveis públics marquen el primer dia de l'Eurocopa

Una vuitantena d'agents de seguretat d'aquest europeu de futbol han estat acomiadats per possibles vincles amb jihadistes, segons "lainformacion.com"

RedaccióActualitzat

L'Eurocopa de futbol comença aquest divendres a França amb l'objectiu fixat en la preocupació per garantir la seguretat als recintes on es celebren els partits i on es congreguen els seguidors de les diverses seleccions i en els efectes de les vagues convocades als serveis públics. Es manté el nivell d'alerta màxim i en algunes seus de l'Eurocopa, com a Lió, es fan simulacres d'atemptat terrorista.

A les deu ciutats on es jugarà la competició hi ha una presència policial sense precedents. En total es mobilitzen uns 80.000 agents, entre policies, gendarmes, militars, voluntaris i efectius de seguretat privada. Les autoritats preveuen un ampli desplegament a les anomenades "fan zones", llocs on es poden aplegar 120.000 aficionats al futbol.

Pel que fa als efectes de les vagues als serveis públics, alguns ja són evidents, com l'acumulació de deixalles per la vaga dels escombriaires als carrers de París. Però no només s'aturen els treballadors de la neteja, també els treballadors del sector ferroviari, de les refineries i els pilots continuaran les protestes pels canvis que els suposarà la reforma laboral que impulsa el govern de Manuel Valls.

Dijous, una manifestació a Nantes va desembocar en incidents violents. Els manifestants van tallar carreteres i van llançar objectes contra la policia, que va acabar fent diverses detencions. El sindicat que lidera les protestes diu que les vagues continuaran fins que el govern faci marxa enrere en les controvertides mesures laborals que proposa.

Enmig d'aquest gran operatiu policial i militar, "lainformacion.com" publica que 82 membres de seguretat d'aquest país europeu han estat acomiadats per possibles vincles amb xarxes jihadistes. Així ho revela Olivier Guitta, director general de l'empresa de seguretat i intel·ligència Global Strat. Segons aquest portal informatiu, els 82 operaris han estat substituïts dels seus llocs després que els responsables de garantir la protecció en aquesta competició hagin detectat possibles implicacions amb el llistat de potencials terroristes.

 

 

Tot plegat dibuixa un escenari preocupant per als pròxims dies. El mateix president François Hollande ha reconegut que "l'amenaça existeix i continuarà existint durant molt de temps; així que cal prendre mesures perquè l'Eurocopa sigui un èxit".

De moment, el govern francès ha prohibit als bars que instal·lin pantalles a les terrasses per seguir els partits per motius de seguretat. En canvi, ha instat la ciutadania a acudir a "fan zones", on es desplegarà un ampli dispositiu de vigilància. El ministre d'Esports, Thierry Braillard, ha dit que "la retransmissió d'un partit a una terrassa suposa obligatòriament una reunió entorn d'una pantalla", i els bars, ha afegit, estan considerats "objectius tous" per a atacs potencials.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut