El fons fotogràfic Català-Roca, a mans del govern per 2 milions d'euros

El Departament de Cultura ha arribat a un acord amb els actuals hereus del fotògraf Francesc Català-Roca per a l'adquisició per dos milions d'euros del fons fotogràfic Català-Roca

"Una adquisició de país", ha dit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. En un acte celebrat aquest migdia al Palau Moja de Barcelona, s'han sabut els detalls de l'adquisició per part del govern del fons d'un dels fotògrafs catalans cabdals del segle XX. Els últims anys, el fons de Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998) ha estat custodiat pel COAC, el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya.

El fill del fotògraf, Andreu Català, ha destacat que l'arxiu del seu pare "reuneix el treball de molts anys de dedicació, fites, investigacions i innovacions i informació rellevant".

L'adquisició s'emmarca en la celebració els darrers mesos de l'Any Francesc Català-Roca i l'objectiu és que el fons del fotògraf es preservi en la seva integritat, com a conjunt singular d'alt valor cultural i històric i sigui accessible a nivell nacional i internacional.

El fons adquirit està format per quatre blocs de documents: 167.701 negatius en blanc i negre i color, 3.109 diapositives en color, prop de 14.000 fulls de contacte i 2.000 còpies d'època d'autor. També s'hi inclouen algunes còpies d'exposició, triades pel mateix autor com a representatives de la seva obra, que són en mans dels hereus, i 16 documentals cinematogràfics que els conserva la Filmoteca de Catalunya.

(Fons Català-Roca)

El fons traspassat es dipositarà a l'Arxiu Nacional de Catalunya (la part principal) i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (les còpies d'època d'autor).

L'adquisició tindrà com a primer fruit de cara al públic una gran exposició de caràcter antològic i retrospectiu, organitzada pel MNAC i encara sense data però, en cap cas, de forma immediata. Abans, s'haurà d'acabar el gruix dels treballs de digitalització de tot el fons. Una feina minuciosa que havia començat el COAC i que haurà de completar l'Arxiu Nacional de Catalunya.


El fons fotogràfic Català-Roca

L'extraordinari fons fotogràfic creat per Francesc Català-Roca es va anar conservant a l'estudi de l'autor a la Travessera de Dalt, de la Vila de Gràcia, des que el 1948 es va independitzar del seu pare, el també fotògraf Pere Català Pic. Els hereus el van dipositar el 2007 a l'Arxiu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Barcelona, on es troba actualment en procés d'inventari.

(Fons Català-Roca)

Es tracta d'un arxiu d'un valor inqüestionable, que ha estat reconegut en els darrers anys de manera unànime. La innovació, la mirada i els punts de vista, els enquadraments, la utilització i recreació en les llums i les ombres fan que les seves obres siguin, en especial les creacions en blanc i negre datades entre els anys cinquanta i seixanta del segle XX, de les més rellevants de la història de la nostra fotografia.

Francesc Català-Roca és un veritable referent de la fotografia urbana i documental i el creador d'algunes imatges icòniques que han esdevingut un autèntic referent en l'imaginari dels catalans. També va ser un innovador en el camp del color, un dels pocs mestres de la fotografia que va fer la transició del blanc i negre al color, a principis dels anys 70 del segle XX.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut