Pla mig d'una part del material documental de 'La Mañana' que ha ingressat a l'Arxiu Històric de Lleida, el 27 de gener de 2017.…
Pla mig d'una part del material documental de 'La Mañana' que ha ingressat a l'Arxiu Històric de Lleida, el 27 de gener de 2017. (Vertical)

El fons del diari 'La Mañana' ingressa a l'Arxiu Històric de Lleida

ACN Lleida.-El fons del diari 'La Mañana' ha ingressat a l'Arxiu Històric de Lleida i aquest divendres a la tarda s'ha presentat en un acte que ha comptat amb el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya, el president-editor del diari, Jordi Solana, i la directora de l'Arxiu, Glòria Vilella. 'La Mañana diari degà de les Terres de Lleida', va ser fundat el 20 de desembre de 1938. En una primera fase ja es va lliurar en dipòsit a l'Arxiu diversa documentació del diari dels anys 1939 a 1984. Ara s'ha formalitzat la nova transferència iniciada al 2015 amb centenars de volums impresos de diverses capçaleres i amb la totalitat del seu arxiu fotogràfic, conformat per 600.000 imatges en suport positiu, 600.000 en negatiu, a més d'un nombre similar d'imatges digitals, dels anys 80 fins al 2003.

També s'ha dipositat a l'Arxiu nombrosos exemplars del diari 'La Mañana' en PDF (722.295 imatges). A més 44 quaderns de treball elaborats pels fotògrafs, on s'anotaven les fotografies que havien de fer, en quin lloc i qui havia de ser el fotògraf. La documentació més antiga, corresponent al primer ingrés, es troba ja descrita i aquesta descripció és accessible a través d''Arxius en Línia'. Pel que fa a la documentació ingressada a partir del 2015, s'ha començat el seu tractament arxivístic amb recursos del Departament de Cultura. Fins al moment, s'han descrit més de 10.000 reportatges fotogràfics, amb una mitjana de 5 fotografies cadascun. Respecte als exemplars del diari imprès, aquests ocupen un volum de 181 metres i els exemplars digitalitzats es posaran a consulta a través de l'aplicació XAC Premsa, disponible a través de les webs de tots els Arxius comarcals històrics.Segons el Departament de Cultura, amb aquest ingrés del fons 'La Mañana' a l'Arxiu Històric de Lleida, una part de la memòria dels lleidatans serà preservada per l'Arxiu Històric de Lleida, ja que el diari ha estat testimoni de la viada a Lleida ciutat i demarcació. L'acte s'ha completat amb una conferència a càrrec del periodista Francesc Canosa, coordinador de tres volums d''Història del Periodisme de Catalunya', i amb una visita a la mostra que recull els documents més rellevants d'aquest fons.

Anar al contingut