El foie-gras perilla a les cartes dels restaurants per la grip aviària francesa

A les empreses que elaboren productes relacionats amb els ànecs no els arriba la matèria primera

RedaccióActualitzat

La grip aviària s'ha convertit en un greu problema a França, on ja s'han sacrificat més de 16 milions d'aus. La crisi té conseqüències directes en l'exportació d'ànecs per engreixar.

A les empreses que treballen amb foie-gras, magret o confit no els arriba la matèria primera. De fet, cada vegada són més els restaurants que tenen dificultats per oferir aquests plats a les cartes.

Les granges s'estan quedant sense ànecs i això repercuteix de ple en el repartiment dels productes finals. Es tracta d'una cadena de problemes que ja es noten a Catalunya.

El sector destaca que és una "situació crítica"

Marc Solà és el gerent de Collverd, empresa especialitzada en la cria d'ànecs, el sacrifici i en l'elaboració artesanal dels productes. En aquesta empresa els arriben els ànecs petits, amb només sis hores de vida, procedents de França. La grip aviària ha alterat l'activitat de l'empresa.

Segons Solà,"ens trobem en una situació crítica que mai a la història havia passat, que ha sigut que la grip aviària ha entrat a les zones on hi ha totes les reproductores d'ànec de foie-gras".

Assegura que han hagut de sacrificar el 90% de totes les mares i àvies reproductores i, per tant, les que fan ous d'on en surten els aneguets, que "se subministren tot el món que es dedica a fer foie-gras".

El sector del foie-gras, en alerta per la crisi viària francesa
Els ànecs de la granja de Collverd (CCMA)(CCMA)

Els restaurants es preparen per treure aquests productes de les cartes

A França, la situació ja ha provocat que aquest ingredient tan apreciat en la seva gastronomia hagi desaparegut de moltes cartes. A Catalunya, els restauradors ja es preparen per fer-ho.

Per Xavier Manresa, vicepresident de l'Associació d'Hostaleria de Girona i gerent del restaurant Graner, els locals "petits que treballen amb petits productors, ja ens el busquen", el foie-gras. Ara bé, "és cert que les grans marques ja no en tenen, i quan no n'hi hagi l'haurem de treure de les cartes". No només desapareixerà el foie-gras, sinó també el magret i tots els aliments que estan relacionats amb els ànecs.

De moment, la recuperació no es preveu a curt termini: "encara és una mica hermètic el què passarà, però evidentment serà a llarg termini. La producció la recuperarem al 100% l'any 2024", assegura Manresa.

 

ARXIVAT A:
GastronomiaAlimentacióFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut