Horta de Sant Joan

El foc dels Ports continua descontrolat i ha revifat en una zona ja cremada

Quinze dotacions terrestres dels bombers s'han afegit aquest dimecres a la nit a la lluita contra l'incendi del Parc Natural dels Ports de Tortosa-Beseit. Amb aquestes, ja són 85 les dotacions que combaten les flames des de terra i que, quan es torni a fer clar, rebran el suport de 20 mitjans aeris. El foc continua cremant sense control, ha revifat en una zona ja cremada i es propaga amb focus secundaris pel nord-est. El conseller d'Interior, Joan Saura, ha admès que "no es pot afirmar amb seguretat quan el tindrem controlat", perquè el vent i la calor seca, "d'extrema gravetat", no hi ajuden. Els bombers, a la mateixa roda de premsa, han explicat que s'han obert focus secundaris "en una zona molt espessa i d'orografia complicada" i que l'objectiu és que no s'escampin les flames més enllà de la zona calcinada. L'incendi ha cremat 800 hectàrees.

Actualitzat
El conseller d'Interior ha afirmat que les temperatures elevades –ha dit que s'ha arribat als 38 graus-, juntament amb la humitat molt baixa –del 19%- i el vent –que ha bufat amb ratxes superiors als 20 quilòmetres per hora, bastant inferiors als 80 de dimarts- són un còctel que no ajuda gens en la lluita contra el foc. "No tenim l'incendi controlat", ha admès Joan Saura al principi de la roda de premsa d'aquest dimecres, en què ha reiterat el missatge de prudència a la ciutadania.

El comandant dels bombers, Fèlix González, ha concretat que a quarts de sis de la tarda ha revifat un punt ja cremat, i això els ha obligat a "recol·locar-hi els efectius per tal que no quedessin atrapats en una zona insegura". González ha afegit que el foc "s'ha desdoblat cap al riu Canaletes, en direcció a Prat de Comte, i cap a l'interior, cap al bosc d'Horta", i està "llançant focus secundaris, cap endavant"  en una zona "molt espessa i d'orografia complicada", on només es pot treballar amb mitjans aeris, amb l'inconvenient que el fum els dificulta molt la feina. És a dir, que el foc avança cap al nord-est.

"Tenim una humitat molt baixa, vent de Ponent, massa forestal que és un combustible, que està regenerada d'un incendi que va haver-hi fa 15 o 20 anys, és una zona molt espessa, no està sanejada pel mig i ens pot complicar bastant més l'extinció", ha reconegut.

El cap de l'operatiu dels bombers ha explicat que l'evolució de l'incendi ha estat "positiva" fins a la tarda de dimecres, i que els vehicles han pogut avançar "de mica en mica" perquè el terreny on hi ha l'incendi és d'accés difícil. Amb la revifada, però, "el més important és que per terra no sobrepassi les línies que tenia", ha apuntat, "i, en segon lloc, s'ha de fer front als focus secundaris, si la visibilitat ens ho permet, amb mitjans aeris".

Ara mateix hi ha desplegades 85 dotacions terrestres dels bombers -15 s'hi han afegit a la nit- i 20 mitjans aeris, que només poden operar mentre hi ha claror, efectius que tenen el suport de 200 membres de l'exèrcit. En total, són més de 500 persones mobilitzades contra les flames.

A l'espera de poder fer un nou balanç, González ha confirmat que el perímetre cremat és de 800 hectàrees, com ja apuntava el balanç de la nit de dimarts. A més, continua tallada en els dos sentits a Horta de Sant Joan la carretera T-334.

"Sort que no hi van deixar entrar ciutadans"

Respecte al debat sobre l'operatiu de dimarts, en què van morir quatre bombers i dos més van quedar ferits greus, el conseller d'Interior s'ha remès a les explicacions de Joan Boada al matí. "No hi havia cap mena de relaxació, hi ha hagut una professionalitat perfecta, i les crítiques sobre per què els bombers no deixaven entrar ciutadans del municipi (Horta de Sant Joan) per apagar el foc, encara bo que van fer-ho, perquè si persones especialitzades han mort, imagini's si hi haguessin deixat entrar gent". Aquest dimecres, el jutjat de Gandesa ha obert diligències per investigar les causes de les morts.

Saura ha confirmat que els dos ferits continuen en estat greu a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, un dels quals en estat crític i amb fallada multiorgànica. En diversos punts de Catalunya hi hagut mostres de dol per les víctimes, i ja s'han anunciat alguns funerals íntims i separats per aquest dijous.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut