Els equips d'extinció confien a estabilitzar tota la superfície afectada pel foc al llarg del dia d'avui
Els equips d'extinció confien a estabilitzar tota la superfície afectada pel foc al llarg del dia d'avui
Ribera d'Ebre

Els bombers confien en la humitat de la nit per estabilitzar el foc de la Ribera d'Ebre

La part més crítica és encara al nord del flanc dret, de molt difícil accés

RedaccióActualitzat

El foc que crema des de dimecres a la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià està perimetrat i en fase d'estabilització. Ha cremat unes 6.000 hectàrees. Els bombers confien a estabilitzar-lo quan pugin les humitats relatives aquesta nit.

Ho ha explicat al vespre l'inspector en cap de la intervenció, Antoni Ramos:

"No el podem donar per estabilitzat encara, perquè estem a l'espera de veure si pugen les humitats relatives aquesta nit, que sembla que és el que meteorològicament està previst. Per tant, si tot va bé, en les següents hores el donarem per estabilitzat."

Un dels símptomes d'aquest optimisme és que ja s'ha reobert la C-12 entre Maials i Flix, que estava tallada per l'incendi.

Els bombers donaran l'incendi per estabilitzat quan, encara que quedi algun punt calent, no s'apreciï risc de reignició ni de propagació. Serà el primer pas per desmuntar el dispositiu, format per 120 dotacions i 350 bombers.

El perímetre del foc s'ha mantingut en els 50 quilòmetres. La part més crítica és encara al nord del flanc dret, perquè és de molt difícil accés. 

Aquest dissabte, a les hores de màxim risc, entre dos quarts d'una i les sis de la tarda, hi ha hagut tres o quatre revifades importants. Algunes, en zona cremada, però d'altres -molt més perilloses- en zones perimetrals.


Flix demanarà ser zona catastròfica

Flix ha estat fins ara el municipi més afectat. Al terme municipal d'aquesta població s'han cremat més de 3.800 hectàrees. L'alcalde de la població, Francesc Barbero, reclamarà la declaració de zona catastròfica. Assegura que encara cal estudiar els danys materials a les masies, les granges i les explotacions agrícoles, i l'impacte socioeconòmic que tindrà l'incendi durant els propers anys "en l'economia o el sentiment de la gent de Flix".

El foc també ha arribat al Segrià i les Garrigues. A Bovera, on ja han cremat unes 400 hectàrees, alguns dels pagesos han perdut tots els conreus.

 


El flanc esquerre --el que avançava cap al terme municipal de Flix-- ja no preocupa i tots els esforços, en les últimes hores, se centren al nord del flanc dret, cap a la comarca de les Garrigues, que continuava actiu. Al terç nord del flanc dret, aquest divendres a la tarda hi va haver 20 revifades del foc.

 

 


Aquest dissabte, els Mossos han tornat a acompanyar els propietaris de granges d'animals que van haver de ser desallotjats per poder alimentar i donar aigua al bestiar.

52 veïns de masies aïllades estan desallotjats

La cinquantena de persones que van ser desallotjades de masos i masies fora del nucli urbà aquest dijous encara no poden tornar avui a casa. Efectius de Protecció Civil accediran a les masies dels desallotjats tant aviat com rebin el vistiplau de Bombers per fer fotografies i poder-les mostrar als acollits a l'escola de Flix :

"Han passat tres nits i volem que la gent busqui recursos perquè l'incendi va per a llarg, i tardaran dies a accedir a les seves cases", ha apuntat Miquel Alonso, cap de Protecció Civil a les Terres de l'Ebre.

Aquest vespre hi haurà una nova reunió de valoració per determinar si els desallotjats poden anar-hi a comprovar l'estat de les cases, però en cap cas podran passar-hi la nit.



Un camió bolcat

El Sistema d'Emergències Mèdiques va haver d'atendre ahir, divendres, 21 persones,12 de les quals eren bombers que treballaven directament en primera línia de foc, per esgotament físic i cops de calor. Dos d'ells van haver de ser evacuats amb helicòpter medicalitzat del SEM a l'Hospital de Móra. Tots dos ja han estat donats d'alta. Per precaució, cap d'ells continua treballant a l'incendi.

També hi ha dos ferits lleus per un camió que ha bolcat durant les tasques d'extinció de la nit. Els serveis d'emergència també han atès voluntaris, periodistes i altres persones que treballen al dispositiu d'extinció.

 

 

David Borrell, cap del dispositiu dels Bombers, s'ha mostrat satisfet i optimista per l'evolució de l'incendi. S'han aconseguit els objectius de perimetració que s'havien marcat per a la nit, però alerta que les altes temperatures tornaran a dificultar les tasques de control del foc.

"A hores d'ara el tenim perimetrat. Hi ha una petita part que encara no està estabilitzada; per tant, no el podem donar per estabilitzat. Hem aconseguit els objectius que havíem establert per a la nit. Ens preocupava molt el cap del flanc dret. S'ha treballat intensament a la nit en aquesta zona. La situació meteorològica d'avui continuarà sent molt dura i, per tant, hem de ser molt prudents."

"No estarem tranquils fins a veure com evoluciona la tarda."


Els equips treballen en condicions molt dures

Ahir a la nit es van sumar 10 dotacions més de bombers a l'equip per intentar que les represes no els fessin patir tant com aquest divendres. Personal fresc per donar impuls a l'atac al terç més conflictiu del flanc dret, el cap, on hi ha els punts d'emplaçament "més crític" i on tenen "més dificultats". És en aquesta zona on s'han registrat els ferits de més consideració per les altes temperatures, a causa, també, de l'"esgotament" dels equips que fa hores que hi treballen en condicions molt dures.

Al dispositiu d'extinció hi treballen 350 efectius de bombers, amb unes 100 dotacions terrestres i, ara per ara, tres mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat. La resta s'hi aniran incorporant gradualment al llarg del dia. També hi treballen les unitats desplaçades de la Unitat Militar d'Emergències i les BRIF. I, es compta amb el suport d'efectius dels ADF, del cos d'Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, Protecció Civil, SEM, Creu Roja, entre d'altres.

Els bombers han agraït els efectius militars, les unitats helitransportades i altres reforços enviats des de Castella la-Manxa, València i l'Aragó per atacar l'incendi de la Ribera d'Ebre:

 



Carreteres tallades

Segons el Servei Català de Trànsit, es mantenen tallades quatre  carreteres de la zona: la T-714 entre la Torre de l'Espanyol i Cabacés, la T-2237 entre Vinebre i la Palma d'Ebre, la T-703  a la Palma d'Ebre amb C-233, la C-233  entre Bovera i Flix.

La C-12 entre Maials i Flix s'ha reobert aquest dissabte al vespre:


ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut