El pont de Wan'an, de gran valor cultural i de arquitectura ancestral xinesa

El foc calcina el pont de fusta més llarg i antic de la Xina, construït fa més de 900 anys

Investiguen les causes de l'incendi que ha destruït el pont de Wan'an, de gairebé 100 metres de llarg
TEMA:
Xina

El foc destrueix totalment el pont de fusta més llarg i més antic de la Xina, de més de 900 anys. El pont de Wun'an, al comtat de Pingnan de la província de Fujian, al sud-est de la Xina, es va incendiar dissabte a la nit per causes que encara s'investiguen.

L'estructura es va ensorrar al cap de només 20 minuts d'haver-se declarat l'incendi, però el foc va cremar durant 10 hores i va reduir el pont a cendra. No hi va haver víctimes, segons recull el diari oficialista xinès Global Times.

La Xina perd una peça important del seu patrimoni cultural i arquitectònic, que les autoritats ja han anunciat que reconstruiran, i iniciaran els treballs de protecció i restauració mentre investiguen la causa del foc.

Xu Yitao, expert en arquitectura antiga de la Universitat de Pequín, ha descartat, en declaracions al diari xinès, que el foc hagi tingut un origen fortuït. "Crec que l'origen del foc va ser humà, no per un desastre natural, ja que la combustió espontània d'un pont sobre l'aigua és molt rara", ha dit.

Construït a la localitat de Changqiao fa 923, anys durant la Dinastia Song (960-1127), el pont Wan'an, està considerat com el pont de fusta més llarg i antic de la Xina.

El pont estava fet d'avet xinès i feia 98,2 metres de llarg i 4,7 metres d'ample. Tenia cinc pilars i sis ulls sobre el riu. El pas del pont era un passadís cobert amb 38 teulades i amb bancs de fusta a banda i banda.

Segons Yitao, tenia un enorme valor cultural i arquitectònic, ja que exemplificava els coneixements i tècniques ancestrals xineses en l'arquitectura de la fusta. Com els arcs formats per bigues de fusta entrecreuades.

L'antiga infraestructura és també coneguda com el "pont de la pau universal". Un nom inspirat en l'antic auguri xinès: "Pau i serena durant milers de generacions, vida bona i pròspera per a totes les persones."

El pont de Wan'an havia estat reconstruït diverses vegades durant les dinasties passades i s'havia conservat durant molt de temps. Segons els registres, el pont va ser cremat el 1708, reconstruït el 1742 i reparat els anys següents.

Els experts han reclamat una millora de la protecció del patrimoni de fusta, molt vulnerable a incendis i danys. "Conservar el patrimoni no és només assumpte dels experts, sinó també una qüestió d'educació pública. Tothom ha de ser més conscient del seu comportament", ha dit al diari xinès l'arqueòleg expert en arquitectura Xiao Fangping.

El 2006 el pont de Wan'an va ser seleccionat com una de les relíquies culturals del país i el 2012 es va incloure a la llista del patrimoni cultural mundial de la Xina.

ARXIVAT A:
Patrimoni Incendis Xina Arquitectura
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut