EUA

El fiscal Mueller entrega l'informe sobre la possible relació entre Trump i Rússia

Si es prova la interferència russa a les eleccions i que després Trump va obstruir la justícia, es podria iniciar un procés d'"impeachment" contra el president

RedaccióActualitzat

Després de dos anys d'investigacions, la Casa Blanca ha rebut l'informe del fiscal especial sobre l'anomenada trama russa, la possible implicació de Moscou en les eleccions presidencials que va guanyar Donald Trump. Parlamentaris dels partits republicà i demòcrata han reclamat que se'n faci públic el contingut.

Robert Mueller, el fiscal especial nord-americà i exdirector de l'FBI que investiga la trama russa, ha acabat el seu informe i l'ha entregat al ministre de Justícia. Durant dos anys ha anat darrere la possible conspiració de Trump amb Rússia per guanyar les eleccions i si un cop a la Casa Blanca el president va obstruir la justícia que ho investigava.

 

Les conclusions, si es troben indicis de delicte, podrien fer caure el president dels Estats Units. Estem potser davant el moment més decisiu de la presidència de Trump, però saber què diu exactament aquest informen no serà fàcil.

Tothom vol saber les conclusions de l'informe, però, malgrat que ja l'ha acabat, potser no el coneixerem mai, perquè és confidencial. El reglament diu que l'ha d'entregar al ministre de Justícia, que l'estudiarà i té la potestat de donar-lo a conèixer tot, una part, editar-ne un resum o enterrar-lo en un arxiu d'aquest ministeri.

Paul Berman, professor de Dret de la Universitat George Washington, diu que si el ministre no fa públic l'informe és perquè podria haver-hi informació perjudicial per al president Trump:

"Si fa públic tot l'informe, probablement serà un senyal que pensa que ajudarà el president. Però, si no n'ensenya la part més important, voldrà dir que podria contenir informació que el president no vol que el públic sàpiga."

 

L'oposició al Congrés ja ha dit que farà mans i mànigues per forçar la publicació de l'informe, i sempre hi pot haver filtracions.

L'informe podria confirmar que, en efecte, va haver-hi conspiració amb Moscou i que el candidat ho sabia. I segon, que Trump ha obstruït la justícia. En tots dos casos es tractaria de delictes greus, el president hauria violat la llei i s'obriria la porta a l'"impeachment".

 

Sis assessors de Trump ja han estat declarats culpables per haver mentit sobre els contactes amb Rússia.

Susan Low Bloch, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Georgetown, creu que el jutjaran, però no el cessaran.

"L'"impeachment" es fa quan la Cambra de Representants vota iniciar el procés judicial. Això es fa al Senat, on calen dues terceres parts dels senadors per declarar-lo culpable i fer-lo fora. I no crec que això passi. El jutjaran, però no el destituiran."

 

Només hi ha dos precedents d'"impeachment", en tots dos casos els presidents s'han acabat salvant. D'aquí que els demòcrates recordin una altra possibilitat, la de Richard Nixon, que, davant la muntanya de proves en contra, va dimitir abans que comencés el judici al Senat.

ARXIVAT A:
Trump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut