Madrid

El fiscal manté les imputacions contra els autors de la polèmica d'"El Jueves" però no demanarà penes de presó

La fiscalia ha decidit mantenir les imputacions contra els autors de la polèmica portada d'"El Jueves" per un delicte d'injúries contra el successor de la Corona o per fer-ne servir la imatge amb la finalitat de desprestigiar-lo, delictes que es castiguen amb penes de multa. El fiscal renuncia, doncs, a demanar penes de presó per als acusats, que han declarat davant del jutge que no pretenien injuriar la Corona, sinó fer un acudit. Paralel·lament el ministre de Justícia ha suggerit que el debat sobre una possible modificació de la figura jurídica del segrest quedarà per després de l'estiu perquè el tema està massa "calent".

Actualitzat

El dibuixant Guillermo Torres i el guionista Manel Fontdevila, els autors de la polèmica portada del setmanari satíric "El Jueves" segrestat per ordre del jutge Juan del Olmo, no seran acusats de delictes penats amb presó.

El fiscal de l'Audiència Nacional ha decidit demanar al jutge Del Olmo que els jutgi pels delictes previstos als paràgrafs 1 i 2 de l'article 491 del Codi Penal, delictes que es castiguen amb una multa. Aquests dos articles preveuen condemnes consistents a pagar una multa diàriament per un període de 4 a 20 mesos i de 6 a 24 mesos.

D'aquesta manera, el fiscal renuncia a la possibilitat d'imputar als autors de la portada d'"El Jueves" l'article 390.3, el que figurava inicialment i que està castigat amb una pena de fins a dos anys de presó. La diferència entre aquest article i els anteriors és si la injúria contra el rei o el seu successor es comet en l'exercici de les seves funcions institucionals o fora d'aquestes funcions.

Ara, és probable que Del Olmo, que és qui haurà de fixar la quantitat de les multes imposades als acusats, doni per finalitzada la instrucció del cas.

En relació amb aquest tema el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, ha suggerit que el possible debat sobre la figura jurídica del segrest de publicacions hauria de produir-se després de l'estiu, ja que, segons ha argumentat, no convé iniciar una reflexió sobre un tema que encara està "ben calent".

Anar al contingut