Madrid

El fiscal general de l'Estat accepta la renúncia forçada de Rodríguez Sol per les declaracions sobre la consulta

Martín Rodríguez Sol ha viatjat a Madrid per presentar al·legacions a la petició de destitució feta per Eduardo Torres-Dulce. Rodríguez Sol ha posat el càrrec a disposició del fiscal general de l'Estat, que li ha acceptat la renúncia. La destitució es confirmarà quan se li hagi trobat un substitut.

RedaccióActualitzat
El fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, ha posat el seu càrrec a disposició de la Fiscalia General de l'Estat, que l'hi ha acceptat. La renúncia no es farà efectiva fins que es trobi un substitut per ocupar el lloc. Rodríguez Sol ha viatjat a Madrid aquest dimarts per presentar al·legacions a la seva destitució. El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va iniciar dilluns el procés per cessar-lo, segons va dir, per una pèrdua de confiança. A ningú se li escapa, però, que la decisió es va confirmar després que Martín Rodríguez Sol va defensar l'opció, dins de la legalitat, de consultar els catalans sobre el dret a decidir. Torres-Dulce va afirmar que el fiscal superior de Catalunya es va extralimitar amb les seves paraules i que havia actuat apel·lant a un article de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, que preveu la destitució dels fiscals per part del govern de l'Estat. 

Martín Rodríguez Sol s'ha reunit aquest dimarts amb el fiscal en cap del servei d'Inspecció per presentar els seus arguments contra la destitució. El fiscal català ha sorprès tothom quan ha decidit posar el càrrec a disposició dels seus superiors. Si no ho hagués fet, el fiscal del servei d'inspecció hauria elaborat un informe amb les al·legacions de Rodríguez Sol per enviar-lo al Consell Fiscal, que al seu torn hauria d'emetre un dictamen no vinculant. La clau de la decisió de Martín Rodríguez Sol podria ser el fet que l'última paraula la tenia el fiscal general de l'Estat, qui ha iniciat tot el procés.

L'anunci de Torres-Dulce d'apartar el fiscal català havia provocat nombroses reaccions. La Generalitat s'ha mostrat contrariada. El president Artur Mas ha afirmat que el càstig a Martín Rodríguez Sol demostra el "tarannà poc democràtic" de l'Estat. "En aquest país pot arribar a passar que un general amenaci directament amb la intervenció de l'exèrcit i no passi absolutament res, i no se li obri cap expedient clar, i a un fiscal superior, simplement per dir que un poble té dret a expressar-se dins de la legalitat, se li obre un expedient que pot acabar en destitució".

L'Associació de Fiscals, la majoritària en la carrera fiscal, va dir que està "commoguda" per la decisió del fiscal general de l'Estat d'obrir un expedient per destituir el fiscal superior de Catalunya, per haver opinat sobre la consulta sobiranista catalana.

Aquesta no és la primera polèmica entre Martínez Sol i Torres-Dulce. Al novembre, el fiscal general ja va desautoritzar el fiscal superior de Catalunya quan aquest últim va obrir una investigació contra "El Mundo" per la publicació d'esborranys policials sobre suposats comptes a Suïssa del president de la Generalitat, Artur Mas, i de Jordi Pujol. Si es confirma la destitució del fiscal superior de Catalunya, seria la segona vegada en democràcia que se cessa un fiscal superior per pèrdua de confiança.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut