Rosell sortint de la Ciutat de la Justícia el novembre de 2019 (ACN/Pol Solà)
Rosell sortint de la Ciutat de la Justícia el novembre del 2019 (ACN/Pol Solà)

El fiscal demana 2 anys i 9 mesos de presó per a Sandro Rosell per frau

Rosell hauria defraudat 230.951 euros a Hisenda l'any 2012, quan era president del Barça, segons la Fiscalia de Barcelona

Redacció/AgènciesActualitzat

La Fiscalia de Barcelona demana dos anys i nou mesos de presó per a l'expresident del Barça Sandro Rosell per un presumpte delicte contra Hisenda, a la qual hauria defraudat 230.951 euros l'any 2012, quan encara era al capdavant del club.

En l'escrit d'acusació, el fiscal Pedro Castro considera que, l'any 2012, Rosell es va dedicar a activitats professionals relacionades amb l'organització de congressos i similars i també al lloguer de locals industrials, suposadament aprofitant-se d'una empresa de la qual era l'únic titular i que no tenia estructura empresarial per dur a terme els serveis que constituïen el seu objecte social.

L'empresa TOC SLU va pagar a cinc treballadors, quatre d'ells dedicats a tasques de neteja i manteniment a les oficines, el domicili i la segona residència de Rosell, amb un únic empleat encarregat de les funcions administratives. "Ni l'acusat ni la societat mencionada van tributar per la prestació de serveis que va constituir la base de la seva activitat", assenyala l'escrit.

El fiscal creu que l'expresident del Barça va aprofitar el control de l'empresa per obtenir rendes que no va declarar a Hisenda i que eren "derivades de la seva activitat professional", mentre TOC es limitava a subarrendar oficines en l'immoble que tenia arrendat Rosell. El fiscal manté que l'empresa va facturar i cobrar 352.382 euros a clients que, en realitat, eren de Rosell, la qual cosa "ocultava" la retribució de l'empresari.

El fiscal també indica que Rosell no hauria declarat les rendes d'un immoble que tenia a Girona i calcula que, en total, hauria defraudat 230.591 euros.

Sandro Rosell, al banc dels acusats el febrer de 2019
Sandro Rosell, al banc dels acusats el febrer de 2019 (ACN)


Rosell va retornar els diners presumptament defraudats

El fiscal li aplica l'atenuant de reparació de dany perquè l'expresident va ingressar la quota suposadament defraudada amb interessos pel retard, fins a un total de 287.911 euros.

El ministeri públic demana que Rosell pagui una multa de 300.000 euros i que perdi la possibilitat d'obtenir subvencions públiques o incentius fiscals.


Dos anys de presó preventiva

Sandro Rosell va passar gairebé dos anys en presó preventiva, entre el maig de 2017 i el febrer de 2019, acusat de blanqueig de capitals. La Fiscalia considerava que va blanquejar comissions de 20 milions rebudes pels drets audiovisuals de partits de la selecció brasilera i d'un contracte amb Nike. Finalment, va ser absolt l'abril del 2019.

Tot i que la Fiscalia demanava sis anys de presó per a l'expresident del Barça, "davant dels dubtes en relació amb la il·legalitat de les comissions que hauria cobrat", l'Audiència Nacional va absoldre'l en no poder acreditar que hagués comès els delictes.

Paral·lelament, Rosell encara té pendent el judici pel fitxatge de Neymar, una causa en la qual s'enfronta a cinc anys de presó per corrupció entre particulars i estafa pel fitxatge irregular del futbolista brasiler.

 

ARXIVAT A:
Sandro RosellFrau fiscalJudicial
Anar al contingut