Palma

El fiscal del "cas Nóos" demana 19 anys i mig de presó per a Urdangarin i exculpa la infanta Cristina

El fiscal demana 16 anys i mig de presó per a Diego Torres i 11 anys per a l'expresident balear Jaume Matas, mentre que exculpa la infanta Cristina, per a qui demana una multa de 600.000 euros

RedaccióActualitzat

El "cas Nóos" arriba a la part final abans que se celebri el judici. Aquest dimarts s'han entregat al jutjat els escrits d'acusació. El fiscal Anticorrupció Pedro Horrach demana una pena de presó elevada per a Iñaki Urdangarin i Diego Torres. Per al cunyat del rei, la fiscalia sol·licita 19 anys i mig de presó i 3,5 milions d'euros de multa. En concret, el fiscal demana per a Urdangarin 6 anys de presó per malversació en concurs medial amb delictes continuats de prevaricació i falsedat en documents públic i mercantil, 2 per frau a l'administració, 3,5 per estafa en concurs amb falsedat, 6 per delictes contra Hisenda i 2 per blanqueig.

El fiscal exculpa Cristina, però li demana una multa de 600.000 euros

Cristina, en canvi, és considerada responsable civil a títol lucratiu dels negocis del seu marit i, per tant, només haurà de fer front a una petició de responsabilitat civil de 587.413 euros. El fiscal demana al jutge José Castro que arxivi la causa a la germana del rei per "inexistència d'indicis racionals de criminalitat". De fet, Pedro Horrach sempre ha sostingut que no existeixen elements prou consistents per mantenir-la al banc dels acusats.

Aquests prop de 600.000 euros és la meitat dels fons que, segons Horrach, va ingressar de manera fraudulenta de l'empresa Aizoon, propietat dels ducs de Palma al 50% i que es van destinar a pagar despeses personals.

16,5 anys de presó per a Diego Torres i 2 per a la seva dona

Per al soci del duc de Palma Diego Torres, Horrach redueix la pena fins als 16 anys i mig, ja que considera que va cometre un delicte menys que el marit de la infanta. En concret, li demana 6 anys per presumpta malversació amb continuats delictes de prevaricació i falsedat en document públic i mercantil; dos per frau a l'administració, 3,5 per estafa en concurs amb falsedat, 3 per delicte contra la Hisenda i dos per blanqueig. També li imposa una multa de 3,8 milions d'euros, a més de 1,47 milions com a responsable civil, i li demana que respongui a la responsabilitat civil a títol lucratiu, conjunta i solidària amb la seva dona, de fins a 1.144.240 euros.

A la seva dona, Ana María Tejeiro, responsable de personal de l'entitat, li sol·licita dos anys de presó per blanqueig de capitals i una multa de 961.666 euros, i per al germà d'ella, Marco Antonio Tejeiro, que va ser comptable de Nóos, també li demana dos anys de presó i una multa de 470.900 euros.

11 anys de presó per a Matas

Qui també s'enfronta a una pena alta és Jaume Matas. Per a l'expresident balear, imputat per prevaricació, malversació, frau a l'administració i falsedat en document públic, el fiscal demana onze anys. L'acusa de cometre aquests delictes per beneficiar amb uns 2,5 milions de fons públics l'Institut Nóos.

A més, Horrach demana penes de 6 a 8 anys per a quatre exalts càrrecs de la Comunitat Valenciana per diversos delictes de corrupció. Es tracta de l'exsecretari de Turisme de la comunitat, Luis Lobón; l'exdirector de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València José Manuel Aguilar; l'exdirector de l'Institut Valencià de Finances Jorge Vela, i la que va ser responsable jurídica de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, Elisa Maldonado. En canvi, exonera el vicealcalde de València, Alfonso Grau.

En l'escrit de qualificació de 576 pàgines, el fiscal sol·licita que es jutgi pel cas un total de catorze persones, començant pels dos principals socis de l'Institut Nóos, Urdangarin i Diego Torres; la dona del segon, Ana María Tejeiro, i un germà d'aquesta. Tots ells sumen una pena de presó de 107 anys.

Pel que fa a l'acusació particular, el sindicat Manos Limpias ha demanat 26 anys i mig per a Iñaki Urdangarín, 22 i mig per a Diego Torres, 19 per a la seva dona i 8 per a la infanta Cristina, a banda de multes quantioses.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut