Barcelona

El fiscal considera provada la violació múltiple de Sabadell que un dels acusats nega

Dels tres violadors només un està sent jutjat, els altres tres processats ho són com a col·laboradors per no fer res per evitar-ho

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Aquest dimecres han declarat a l'Audiència de Barcelona els quatre acusats en la segona sessió del judici per la violació en grup d'una jove de Sabadell. Mentre l'acusat de violació diu que va ser "sexe consentit", la resta de processats se'n desvinculen. Els pèrits situen els acusats al lloc dels fets i el fiscal, que demana entre 37 anys i mig i 40 anys i mig de presó, considera provat que no hi va haver consentiment i que es tracta d'una violació múltiple.

Primer ha declarat l'únic dels quatre processats acusat de violar la noia per torns al costat de dos homes més en una nau de Sabadell el 2019. L'acusat ha admès que va mantenir relacions sexuals amb la víctima, però ha assegurat que van ser "consentides":

M. A.: "Llavors vaig començar a parlar amb ella i se'm va tirar a sobre i ens en vam anar al llit tots dos. Vam tenir una relació sexual consentida."

Defensa: "Recorda haver vist aquesta noia atemorida, plorant o nerviosa?"

M.A.: "No."

M.A., que ha contestat només a preguntes de la seva defensa, ha explicat que aquella nit hi havia una festa a la nau, les portes de la qual estaven obertes i a la qual qualsevol podia entrar o sortir. Ha relatat que va arribar un noi abraçat a una noia que "semblava contenta i va començar a ballar". Segons la seva versió, després de ballar i parlar van passar a una de les habitacions, on van tenir sexe, i ha "jurat" que la noia hi "va entrar voluntàriament".

També ha afirmat que no va veure a ningú més entrar a l'habitació després d'ell i que, poc després, el mateix noi amb el qual havia entrat a la nau va acompanyar la jove fins a la sortida.

Els altres tres processats, que també han contestat només als seus advocats, són sospitosos de ser-ne cooperadors necessaris per no haver fet res per evitar la violació. Tots tres s'han desvinculat totalment dels fets assegurant que no els van presenciar.

J.B. ha explicat que va passar tota la matinada al carrer i que, quan va anar a la nau al voltant de les 8 del matí, "una persona deia que un noi havia violat una noia".
R.O. ha dit que aquella nit la va passar amb la seva nòvia a casa d'un amic, que viu prop de la nau, a la qual només hi va anar un moment per agafar paper de fumar del seu germà, que era allà.
Finalment, M.P. ha al·legat que tampoc vivia al local, encara que ha reconegut que va dormir-hi després de sortir de festa però que no va veure ni va sentir res: "Em vaig quedar adormit tranquil·lament", ha dit.

 

 

Les proves dels pèrits

Els pèrits han ubicat almenys dos dels quatre acusats de la violació múltiple al lloc dels fets la matinada del 3 de febrer de 2019. J.B. seria l'home que va assetjar la víctima en un bar de Sabadell i se la va emportar al local ocupat de Can Feu. El visionat de les càmeres de seguretat i l'interrogatori dels Mossos d'Esquadra al mateix J.B ho corroboren. L'endemà dels fets, la policia també va trobar una empremta "molt recent" d'un altre acusat, R.O., a l'habitacle on van violar la noia. D'altra banda, l'anàlisi de les dades del mòbil de la jove també la ubiquen al lloc. El peritatge mèdic ha confirmat que la víctima presentava diverses lesions i restes d'esperma compatibles amb la violació.

 

El fiscal: "Hi va haver una violació grupal"

El fiscal demana per als acusats penes d'entre 37 anys i mig i 40 anys i mig de presó. Amb totes les proves a la mà, el fiscal, Eduardo Gutiérrez, que en la sessió de dimarts va sotmetre a un dur interrogatori la víctima, considera que no hi cap evidència de consentiment i que "hi va haver una violació grupal".

"Entenem que ha quedat perfectament clar que les relacions sexuals no va ser en cap cas consentides. Com arribem a aquesta convicció? No només a través del relat de la víctima, que és perfectament creïble i consistent, sinó per un seguit de dades objectives que evidencien que el que hi va haver va ser una violació grupal i no una relació consentida com diu el senyor Mohamed Alibos."

L'interrogatori incisiu i detallat que el fiscal va fer a la víctima va posar de nou sobre la taula el debat de la doble victimització que el procés penal suposa per a les persones que sofreixen delictes violents.

En aquest sentit l'advocat de la víctima, Jorge Albertini, ha manifestat que l'interrogatori era necessari: "Són les mateixes preguntes que jo hauria fet." Ha afegit que la seva clienta estava preparada per afrontar-lo, i que ha funcionat com una "catarsi" per a ella:

"Un pot ser cautelós i tenir tacte, però són preguntes doloroses que s'han de fer", "no hi ha millor teràpia que explicar tot el que va ocórrer al judici".

Una declaració que, ha dit, ha estat "precisa i concloent" i pot ser clau per condemnar els acusats.

 

 

Els fets van passar 2 i el 3 de febrer del 2019, quan, segons va declarar la víctima, va ser abordada per un home a la sortida d'un local d'oci de Sabadell, que la va agafar pel coll i la va agredir sexualment. Segons la seva versió, una vegada a la nau abandonada, el primer agressor la va portar a un habitacle on la va violar i va ser obligada a mantenir relacions sexuals per torns amb dos homes més, un dels quals és un dels processats. L'altre va fugir quan va ser posat en llibertat abans que es coneguessin els informes toxicològics que l'incriminaven. El jutge va arribar a investigar nou persones relacionades amb el cas, de les quals sis van ser processades, però només quatre s'han assegut al banc dels acusats. Faltaria una desena persona que seria el tercer violador que no ha pogut ser identificat.

Telèfon d'atenció i informació a les víctimes de violència masclista: 900900120

ARXIVAT A:
La ManadaViolència masclistaAgressió sexualJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut