L'actuació del fiscal en cap anticorrupció, Manuel Moix, ha aixecat polseguera
L'actuació del fiscal en cap anticorrupció, Manuel Moix, ha aixecat polseguera
Madrid

El fiscal anticorrupció volia impedir un escorcoll de l'operació contra Ignacio González

Ho ha admès aquest matí el mateix fiscal, Manuel Moix, a la Cadena SER. Mentrestant, l'expresident de la Comunitat de Madrid passarà demà a disposició judicial.

RedaccióActualitzat

El nou cas de corrupció que ha esclatat al PP madrileny i, concretament, a l'expresident de la comunitat Ignacio González, esquitxa ara la Fiscalia Anticorrupció. Aquest dimarts, el dia abans de començar l'operació Lezo, el fiscal en cap anticorrupció, Manuel Moix, va intentar impedir per escrit un dels escorcolls, segons informa la Cadena SER. La decisió de Moix, que tenia l'aval del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va provocar l'oposició de la Junta de Fiscals Anticorrupció, que, per majoria, van aconseguir finalment que l'operació de la Guàrdia Civil tirés endavant.

En declaracions a la SER, Manuel Moix ha tret importància a aquests fets. Ha dit que és una actuació "habitual" en la fiscalia, ha recordat que la decisió de la junta "no és vinculant" i que, tot i això, ha rectificat. No és normal, però, segons fonts jurídiques, que els fiscals es mostrin en desacord amb una decisió dels seus superiors i que invoquin l'article 27 de l'estatut de la fiscalia, que obliga a convocar la junta. Moix ha dit que l'escorcoll al qual es va oposar no era el del domicili de González, però no ha concretat de quin lloc es tractava.

"Puntuals discrepàncies tècnico-jurídiques" a la fiscalia anticorrupció

A les dues de la tarda la Fiscalia General de l'Estat ha emès un comunicat en que ha qualificat el conflicte de "puntuals discrepàncies tècnico-jurídiques" dins de la fiscalia anticorrupció que ha resolt la Junta de Fiscals. La nota també afirma que és "fals" que Moix hagi intentat obstaculitzar la investigació de l'operació Lezo, i "incert" que hagi volgut parar la part referida a Ignacio González:

 

 

El nom del fiscal en cap anticorrupció apareix en el sumari de l'operació contra González. Es tracta d'una conversa telefònica gravada per la Guàrdia Civil l'estiu passat, entre Ignacio González i l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana. L'expresident madrileny celebra que Manuel Moix pugui convertir-se en fiscal en cap anticorrupció. Segons fonts de la investigació que cita la SER, González afirma que Moix és una persona pròxima al PP i deixa entreveure que amb ell els aniria millor als populars.

 

 

Socialistes i Ciutadans demanen explicacions al govern espanyol

Tot plegat fa que tant els socialistes com Ciutadans hagin demanat ja la compareixença parlamentària del govern de Rajoy. El Grup Socialista reclama explicacions, per aquesta intervenció de la fiscalia en el cas, dels ministres de justícia, Rafael Catalá, i de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i també del fiscal general de l'Estat. També Cs vol que el titular de Justícia aclareixi per què la Fiscalia Anticorrupció volia aturar un dels escorcolls de l'operació.

Mentrestant, Ignacio González ha passat la primera nit detingut en dependències de la Guàrdia Civil i no serà fins demà que declari davant del jutge pel presumpte cas de corrupció vinculat a l'empresa d'aigües de Madrid, el Canal de Isabel II. Aquesta operació anticorrupció continua oberta. De fet, aquest matí, agents de la Guàrdia Civil registren la seu de la constructora OHL de l'exministre d'Hisenda Juan Miguel Villar Mir.

En l'operació es va detenir una dotzena de persones. Un dels detinguts és el conseller delegat de l'empresa editora del diari "La Razón", Edmundo Rodríguez, que era la mà dreta de González en els negocis de la companyia d'aigües a Llatinoamèrica.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut