Líbia

El fill de Gaddafi assegura que "en 48 hores tot s'haurà acabat"

Les forces de Moammar al-Gaddafi continuen la seva intensa ofensiva sobre les ciutats controlades per l'oposició, entre les quals Bengasi, que ha tornat a ser bombardejada. La resistència afirma que, tot i els cruents atacs, ha causat diverses baixen a les tropes del règim, que insisteix a dir que té la situació controlada. De fet, el fill de Gaddafi ha assegurat que d'aquí a divendres estaran en disposició d'entrar a Bengasi. També s'han intensificat les accions contra Misrata, controlada per l'oposició i assetjada des de fa diversos dies per les tropes del dictador, i a la ciutat d'Ajdabiya, punt clau per avançar cap a la zona controlada per la insurgència.

Actualitzat
Per la seva part, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides estudia un esborrany de resolució en què es recull la declaració d'una zona d'exclusió aèria sobre Líbia. França i el seu president, Nicolas Sarkozy, n'és la principal impulsora, juntament amb el Líban i el Regne Unit. Precisament, el ministre d'Afers Estrangers Alain Juppé creu que encara no és massa tard. Al seu blog afirma que diversos països àrabs estan disposats a una participació efectiva en una operació militar a Líbia i que només l'amenaça de l'ús de la força pot aturar Gaddafi. En canvi, el seu homòleg italià, Franco Frattini, ha dit que una intervenció militar no és una opció factible.

La declaració segueix les directrius plantejades per la Lliga Àrab, partidària de la zona d'exclusió aèria. Alemanya no veu clara la mesura, perquè significaria una intervenció militar a favor dels rebels. "No volem ni hem de formar part d'una guerra civil al nord d'Àfrica", afirmava el titular d'Exteriors alemany, Guido Westerwelle. Rússia i la Xina també s'han mostrat reticents a adoptar qualsevol decisió que agreugi el conflicte.

La secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, ha dit que el Consell de Seguretat de l'ONU hauria d'arribar a un acord com a molt tard aquest dijous.

I és que aquesta és una última oportunitat després que les principals potències econòmiques, l'anomenat G-8, van protagonitzar aquest dimarts un altre intent frustrat de buscar una solució comuna per ajudar la rebel·lió contra el coronel Moammar al-Gaddafi. El text de la declaració conjunta no es compromet a res; ni zona d'exclusió aèria a Líbia ni assortiment d'armes a l'oposició a Gaddafi. París, Londres i Washington no van aconseguir fer canviar de parer Alemanya i Rússia.

Gaddafi avança cap a Bengasi

La diplomàcia mira de trobar una sortida contra rellotge mentre els combats continuen sobre el terreny. L'oposició veu en el suport de la comunitat internacional l'única opció per poder vèncer Gaddafi. Per això, l'insten a actuar urgentment per establir una zona d'exclusió aèria i impedir així els bombardejos.

Tres avions de Gaddafi han bombardejat l'aeroport i les vies pròximes a un quarter militar als afores de Bengasi, però no han encertat l'objectiu. L'oposició afirma que els enfrontaments en aquesta ciutat han causat molts baixes entre les tropes enemigues.

A Misrata, la tercera ciutat del país controlada per la insurgència, s'han intensificat els combats. A Ajdabiya, punt clau perquè les tropes de Gaddafi puguin controlar la zona de l'oposició, s'han repetit els enfrontaments, tot i que, segons fonts de l'oposició, la ciutat continua sota el seu control.

"En 48 hores tot s'haurà acabat"

El règim creu que podrà recuperar d'aquí a uns quants dies el control dels territoris on ara hi ha els rebels. De fet, un dels fills del líder libi, Saif al-Islam, ha concedit una entrevista al canal de televisió Euronews i ha assegurat que el final de la revolta és molt a prop. De fet, ha assegurat que en un termini de 48 hores totes les tropes fidels al seu pare estaran reunides i en disposició d'iniciar l'atac final a Bengasi. Saif al-Islam ha afegit que la victòria és seva encara que l'ONU aprovi la zona d'exclusió aèria. "Sigui quina sigui la decisió, serà tard", ha assegurat convençut del tot.

El fill del líder libi també ha criticat durament el president francès, Nicolas Sarkozy. Saif al-Islam ha assegurat que el seu pare li va finançar la campanya electoral perquè pogués accedir a l'Elisi i ara "ha decebut el poble libi". "El primer que demano a aquest pallasso és que torni els diners als libis", ha dit amb referència a Sarkozy. "Li vam donar aquest ajut perquè actués a favor del poble libi, però ens ha decebut", ha assegurat. A més, ha afegit que en tenen proves i que "estem a punt per revelar-les".

Gaddafi torna a comparèixer en públic

El govern també considera que els esdeveniments que viu Líbia afectaran els futurs contractes amb companyies petroleres occidentals. Gaddafi, que ha tornat a parlar en públic, ha reiterat que lluitarà fins al final per protegir el petroli que hi ha al seu país: "Qui us ha demanat que us poseu en el nostre negoci? Vosaltres no ens heu donat el petroli, ens l'ha donat Déu. Però ells han dit: "No. Hem de prendre el petroli de Líbia, hem de prendre Líbia i dominar el poble libi."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut