El carilló del Palau de la Generalitat, amb la Catedral de Barcelona al darrere, el 10 de juliol del 2018. (Horitzontal)
El carilló del Palau de la Generalitat, amb la Catedral de Barcelona al darrere, el 10 de juliol del 2018. (Horitzontal)

El Festival Internacional de Carilló omplirà els carrers del Gòtic de música des del Palau de la Generalitat

ACN Barcelona.-El Festival Internacional de Carilló de Barcelona compleix enguany mig quart de segle amb una "programació variada i amb moltes sorpreses", tal com ha avançat la carillonista del Palau de la Generalitat, Anna Maria Reverté, aquest dimarts en la presentació del certamen. La 25a edició del festival se celebrarà els dos propers caps de setmana, amb concerts programats a les 9 del vespre al Pati dels Tarongers del Palau -o a la Galeria Gòtica en cas de pluja-, amb entrada lliure, si bé, recorden els organitzadors, l'aforament és limitat. "Com que el carilló se sent per tot el barri Gòtic, hi ha la possibilitat d'escoltar els concerts des del carrer", ha assenyalat Reverté, que ha somrigut: "Potser el carilló és un dels instruments més socials que existeix".

"És com un gran piano, però en lloc de tenir martells que piquen sobre cordes, són martells que piquen sobre campanes", ha explicat Reverté a punt d'interpretar 'Palladio', de Karl Jenkins, una de les peces que es podran escoltar al festival. El carilló del Palau té 49 campanes de bronze, amb una extensió tonal de quatre octaves cromàtiques, i un pes de 4.898 quilos. El nombre de campanes li dona la categoria de carilló de concert. La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha elogiat la "feina abnegada" dels carillonistes, que de "manera gairebé invisible per als ulls ens omplen de so", ja que es tracta d'un instrument, ha destacat, que "permet abstraure's de l'execució musical en no veure l'intèrpret". El carillonista se situa en un habitacle just a sota de les campanes, "molt a prop ja que el sistema és completament mecànic", ha assenyalat l'especialista del Palau. Gestió del temps a Palau i a Sant Jaume Borràs ha citat el pianista Krystian Zimerman per descriure aquest instrument: "Zimerman diu que la música no és so, sinó que organitza el so per gestionar les emocions en el temps. És una manera molt bonica per poder definir el que fa veritablement el carilló, que ens acompanya i ens ajuda a organitzar aquestes emocions en el temps mentre passegem pel barri Gòtic". El comissionat de la Presidència per al Desplegament de l'Autogovern, Pau Villòria, ha coincidit a destacar aquesta organització del temps amb la música del carilló, que Reverté toca a les 12 del migdia i a les 6 de la tarda de dilluns a divendres. "Marca la rutina de les hores a Palau i a l'entorn de la plaça de Sant Jaume amb el toc de campanes al migdia i a la tarda. És una música quotidiana per a tots nosaltres amb arrels profundes en aquest edifici i al barri", ha afirmat. També es fan audicions alguns dissabtes al migdia. Villòria ha subratllat que Catalunya s'ha consolidat com "un referent a nivell internacional i una cita obligada en el món de carilló" i més després que l'any passat Barcelona acollís el congrés mundial d'aquest instrument. Reverté també ha reivindicat el festival com un "punt de referència al sud d'Europa". Programació: d'un concert a quatre mans a duos amb trompeta i clarinetEl primer dia del festival, aquest dissabte, el carillonista belga i president de la Federació Mundial de Carilló, Koen Van Assche, i Reverté oferiran un concert a quatre mans "amb un repertori molt clàssic", ha assenyalat la intèrpret del Palau. En el concert de diumenge, la carillonista holandesa Rosemarie Seuntiëns presentarà un repertori "molt variat". El dissabte 21, el noruec Vegar Sandholt exhibirà la "poètica i sensibilitat nòrdica", ha apuntat Reverté. El diumenge 22, la carillonista del Palau farà duo amb el trompetista Sergi Marquillas i amb el clarinetista Alfons Reverté amb una actuació que culminarà amb 'Rhapsody in Blue', de George Gershwin.

Anar al contingut