El fenomen Rosalía: de Sant Esteve Sesrovires a cinc nominacions als Grammy llatins

TV3 entrevista la cantant catalana, que triomfa mundialment amb el seu flamenc "millennial"

Yolanda LópezActualitzat

El primer avanç del segon disc de Rosalía, "El mal querer", va ser la cançó "Malamente". El videoclip, publicat a finals de maig, suma des de llavors més de 25 milions de reproduccions a YouTube.

 

 

Aquest tema li ha valgut a Rosalía ser l'artista femenina amb més nominacions, cinc, als pròxims Grammy llatins, incloses cançó de l'any, gravació de l'any i millor vídeo musical. Aquest divendres, es publica el disc a tot el món. Tres dies abans, TV3 ha pogut parlar amb ella:

"- No li fa vertigen tota aquesta situació?
- Tinc més sensació d'il·lusió i d'entusiasme que d'altra cosa, d'estar contenta podent fer aquesta música, que és la música que m'agrada. No tinc sensació de por o vertigen, sinó que més aviat estic pensant tota l'estona: quin és el següent pas?"

 

 

Si en el seu primer disc, "Los Ángeles", Rosalía recuperava temes de flamenc antic per reinterpretar-los a la seva manera, a "El mal querer" barreja el seu cant flamenc amb els ritmes urbans i l'electrònica:

"Dedico la major part del meu temps a estar a l'estudi, gravant, component, produint, investigant en el so."

L'artista està satisfeta d'haver anat més enllà en el seu so:

"'El mal querer' és un treball que es podria considerar més radical, hi ha molta experimentació en la producció, en els sons electrònics, en l'ús del sampleig. El projecte té moltes capes, i pots anar trobant moltes capes, amb referències no només flamenques, sinó de molts altres llocs."

A Rosalía li han plogut lloances vingudes de tot el món, inclosos els Estats Units i la Gran Bretanya, per la fusió d'estils que ha creat. També l'han criticat, però, des dels sectors més puristes del flamenc. Fins i tot l'han acusada d'apropiació cultural:

"Mai vinculo la música a qüestions territorials o racials. Soc de Catalunya però m'encanta el flamenc. El vaig descobrir al carrer, amb els amics, als 13 anys."

Nascuda fa 25 anys a Sant Esteve Sesrovires, no té antecedents musicals, ni molt menys flamencs, en la seva família.

"Els polígons industrials de Sant Esteve Sesrovires m'han influït per tenir al cap els camions que després apareixen als meus videoclips."

La multinacional Sony aposta per Rosalía i ja la imaginen com una nova estrella a escala internacional.

Entrevista íntegra a Rosalía: 

 

Rosalía, del flamenc a la fusió amb els ritmes urbans

 

Rosalía: de Sant Esteve Sesrovires al món

La història de com una nena de Sant Esteve Sesrovires es converteix en la icona d'una generació: un reportatge de Blai Marsé, amb producció d'Elisenda Sort i l'assistència tècnica de David Mendoza: 

 

ARXIVAT A:
MúsicaRosalía
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut