Barcelona

El fenomen meteorològic d'"El Niño" disminueix el cabal i la qualitat de l'aigua del pantà de Sau

S'origina al Pacífic, però els seus efectes es deixen sentir a Catalunya. Es tracta del fenomen meteorològic d'"El Niño", una anomalia que canvia els patrons de moviment de les masses d'aire, retarda el moviment dels corrents marins i escalfa l'aigua. Segons un estudi codirigit per l'Institut Català de la Recerca de l'Aigua (ICRA) i el grup d'investigació de dinàmica fluvial Flumen, "El Niño", l'augment de les temperatures pel canvi climàtic i els nous usos de la terra estan incidint en la quantitat i la qualitat de l'aigua del pantà de Sau i de tots els cabals de la conca del Ter.

Actualitzat
L'estudi que l'ICRA i Flumen han plantejat i s'ha publicat a la revista "Global Change Biology" és el primer que demostra els efectes del canvi climàtic i del fenomen d'"El Niño" en la qualitat de l'aigua dels embassaments.

Les dades analitzades han permès constatar que en la dècada dels 60 el pantà de Sau s'omplia fins a quatre vegades a l'any, però que en l'actualitat aquesta xifra ha baixat fins a 2,2 cops a l'any. L'augment de les temperatures han influït de forma decisiva en aquest descens de cabals.

L'estudi confirma que el fenomen meteorològic "El Niño" afecta el cabal del pantà de Sau i també la quantitat d'oxigen de l'aigua, i preveu que això continuï succeint. Amb totes les dades a la mà, els investigadors pronostiquen que la qualitat de l'aigua emmagatzemada als pantans de Catalunya empitjorarà i caldrà una millora dels processos depuratius per contrastar aquest fenomen.
Anar al contingut