El fabricant del silestone admet que pot causar silicosi als treballadors del marbre

L'empresa Cosentino indemnitzarà amb 1,1 milions cinc treballadors per no haver informat correctament dels riscos del silestone

Redacció / Agències

Cosentino, el fabricant del popular material de taulells de cuina silestone, ha admès que va amagar que el producte pot causar silicosi, una malaltia pulmonar que afecta gairebé 1.900 operaris del sector del marbre.

El propietari de l'empresa, Francisco Martínez, ha acceptat una condemna de sis mesos i tres dies de presó per cinc delictes de lesions greus per negligència en cinc treballadors de l'empresa gallega Granitel.

Els cinc treballadors, un dels quals va morir, van denunciar Cosentino per no haver informat correctament dels riscos de silicosi associats a tallar i polir els marbres del popular aglomerat.

La silicosi és una malaltia incurable, molt freqüent entre els miners, que es caracteritza per cicatrius permanents dels pulmons causades per la inhalació prolongada de pols de sílice cristal·lina.

Inicialment la Fiscalia demanava dos anys i nou mesos de presó, però va decidir aplicar l'atenuant de reparació del dany quan va afrontar el pagament de les indemnitzacions.

D'altra banda, el gerent de Granitel ha acceptat un any i tres mesos de presó pels mateixos delictes, a més d'un delicte contra els drets dels treballadors per no adoptar mesures de control tot i estar al cas de la composició de les planxes de silestone que subministrava Cosentino.

Cosentino, amb seu a Cantoria, a Almeria, té més de 5.000 treballadors arreu del món i l'any 2021 va augmentar la facturació un 30%, fins als 1.400 milions.

L'interior de la planta de silestone de Cosentino
L'interior de la planta de silestone de Cosentino (Europa Press)

Cosentino assegura que "no és extrapolable"

L'empresa ha afirmat aquest dimarts que la sentència del jutjat penal número 2 de Vigo "no és extrapolable a altres procediments passats o futurs".

Per Cosentino, és "incorrecte" que l'empresa hagi "admès haver ocultat que la manipulació de Silestone hagi provocat la majoria de casos de silicosi que han afectat 1.856 operaris".

La multinacional insisteix que l'acord de conformitat "contempla únicament l'assumpció de responsabilitat per informació tècnica insuficient, que hauria afectat exclusivament els cinc operaris d'un taller de marbres concret".

L'empresa sosté que, en altres processos en què s'ha vist implicada, les sentències han manifestat la correcció de la informació facilitada per Cosentino, "i ha declarat que havia informat adequadament sobre els productes".

La seu del grup Cosentino, en una imatge d'arxiu
La seu del grup Cosentino en una imatge d'arxiu (Europa Press)

La companyia posa èmfasi en el fet que la sentència vincula el delicte contra la seguretat dels treballadors amb l'empresa dels operaris i no amb Cosentino:

"És imprescindible recordar que són els encarregats dels tallers de marbristes que transformen i manipulen aquestes superfícies els que tenen la responsabilitat de garantir que els seus treballadors compten amb els mitjans de protecció necessaris i els implementen adequadament".

De fet, la sentència assenyala que Granitel tenia des de l'any 1999 "mesures que triplicaven el valor límit d'exposició a pols de sílice", però no va aplicar cap mesura correctora.

Cosentino defensa que l'acord de conformitat ha estat l'opció de l'equip legal per acabar amb un procés judicial que ha durat 15 anys.

L'empresa també destaca que actualment la presència de sílice en el silestone es troba per sota del 50% i que continua treballant per desenvolupar "noves solucions en matèria de seguretat".

 

ARXIVAT A:
SalutJudicial
Anar al contingut