El dret a fer vacances o a compensar-les econòmicament no caduca

El dret a fer vacances o a compensar-les econòmicament no caduca
Luxemburg

El dret a fer vacances o a compensar-les econòmicament no caduca

Actualitzat

Un treballador no pot perdre de forma automàtica el seu dret a vacances anuals retribuïdes pel fet de no haver-les demanat abans d'acabar el contracte.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ho ha determinat d'aquesta manera després que a dos ciutadans alemanys se'ls va denegar una compensació econòmica pels dies que vacances que no havien fet.

De tota manera el tribunal de Luxemburg dictamina que sí que es pot denegar aquest dret i la seva compensació econòmica corresponent si l'empresari pot demostrar que el treballador es va abstenir de fer vacances "deliberadament i amb ple coneixement".

Dels dos casos que han portat a aquest dictamen, un va fer unes pràctiques durant les quals no va agafar vacances i quan va acabar va demanar una compensació econòmica, però l'empresa l'hi va denegar. L'altre va ser convidat per l'empresari a fer vacances dos mesos abans que acabés el seu contracte, sense obligar-lo a prendre-les en unes dates fixes. El treballador només va fer dos dies de vacances i va demanar que li paguessin la resta, però l'empresa, com en el primer cas, també s'hi va negar.

Tots dos van denunciar-ho davant els tribunals alemanys, que ha plantejat la qüestió al tribunal europeu.

 

En la seva sentència, el tribunal europeu defensa que no fer les vacances pagades no suposa automàticament perdre-les ni tampoc perdre la compensació econòmica en cas d'extingir-se el contracte.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea també ha sentenciat sobre el dret que tenen els hereus d'un treballador que mor abans d'haver fet les vacances a rebre una compensació econòmica.