Barcelona

El domini .cat es consolida com un referent mundial

El nombre de llocs que fan servir el .cat com a terminació, indicant a quin domini d'internet pertanyen, ha superat la fita dels 40.000 dominis a principis d'aquest 2010, al cap de 4 anys de la seva autorització per part de l'ICANN, l'organisme internacional que gestiona els noms dels dominis a internet. Per aquest motiu, els seus responsables n'han fet avui un balanç positiu.

Actualitzat
En un acte celebrat a Barcelona, el director de la Fundació puntCAT, Jordi Iparraguirre, ha presentat les dades d'aquesta avaluació anual i ha destacat un dels trets que caracteritzen el domini: l'aposta per la qualitat.

Tal com ho ha explicat, l'entitat puntCAT ha renunciat a competir amb altres dominis en matèria de quantitat, tot i que el nombre de dominis registrats creixi, per donar rellevància a la qualitat. Una mesura que se sol emprar en aquest sentit és el nombre de documents associats a cada domini, per esbrinar quin valor aporten a la xarxa. Una vegada més, el .cat és el domini genèric que hi contribueix més, de tots els 280 que hi ha.

El domini també ha estat reconegut per la seva seguretat i fiabilitat, una qüestió que li ha valgut el reconeixement internacional.

La Fundació puntCat té com a missió la promoció d'aquest domini i al llarg de l'any passat va desenvolupar diverses activitats en l'entorn empresarial, per donar a conèixer els avantatges del domini català.

A més, puntCat va organitzar una assemblea general de l'organisme que agrupa els dominis europeus, que es va fer a Barcelona i a la qual van acudir un centenar de delegats, i assessora les candidatures de nous dominis lingüístics i culturals d'Europa, que veuen en la fundació catalana el referent essencial perquè ara mateix és l'únic cas de reconeixement a una cultura i una llengua sense Estat.

Beneficis per abaratir preus

En termes econòmics, el 2009 es va saldar amb una facturació d'una mica més d'un milió d'euros i uns beneficis de 130.000 euros. Els beneficis permeten abaratir els preus dels dominis que es registren amb .cat. En aquests quatre anys han passat de costar més de 75 euros l'any a només 25.

L'entitat també ha emprès campanyes per augmentar la presència del català a internet i per estendre l'ús dels dominis .cat.

La Fundació puntCAT és una fundació privada, sense ànim de lucre ni filiació política, creada al setembre del 2005, amb la missió de gestionar el domini d'internet .cat aprovat per l'ICANN.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut