Barcelona

El documental "Tarajal" remou les xarxes i reclama conseqüències polítiques

RedaccióActualitzat

"Tarajal: desmuntant la impunitat a la frontera sud" torna a posar d'actualitat el cas dels 15 immigrants morts quan intentaven creuar la frontera a Ceuta.

El 33 va estrenar el documental que investiga la intervenció de la Guàrdia Civil en les morts. La cinta explica com la Guàrdia Civil va fer servir material antidisturbis per evitar que els 15 homes arribessin a la costa.

També denuncia com, finalment, es va arxivar la causa judicial que s'havia obert contra els agents. Just aquest dijous, un jutge de Cadis va ordenar reobrir el cas.

Els fets: Els assalts a Ceuta i Melilla i els morts de Tarajal

Quan van passar els fets, TV3 ja va aconseguir parlar amb alguns dels immigrants que van poder sobreviure i que van denunciar que la Guàrdia Civil havia fet servir material antidisturbis.

L'estela de "Ciutat morta"

El documental està realitzat pels mateixos directors de "Ciutat morta", Xavier Artigas i Xapo Ortega, a més del jurista de l'Observatori DESC Marc Serra.

Com en el cas de "Ciutat morta", "Tarajal" ha remogut consciències i ha causat impacte a les xarxes socials. El vídeo, de més d'una hora, és el segon més vist del dia del 3alacarta, amb més de 10.000 reproduccions. També ha tingut molt de seguiment a Twitter amb l'etiqueta #Tarajal33.

El documental: "Tarajal: desmuntant la impunitat a la frontera sud"

L'emissió del documental va anar precedit d'una campanya viral a través de les xarxes, especialment WhatsApp, amb un vídeo de YouTube que va obtenir més d'1,4 milions de visualitzacions.

Conseqüències polítiques

La denúncia del documental ha desembocat en peticions perquè s'assumeixin responsabilitats. El president de l'Associació de Nacions Unides a Espanya i professor de Dret Internacional Eduard Sagarra ha demanat a "El suplement", de Catalunya Ràdio, que hi hagi conseqüències polítiques:

"Amb un estat de dret com el nostre, la Constitució defensa les persones, siguin d'on siguin. S'ha dit que la culpa és d'ells i els drets fonamentals, de la Guàrdia Civil."

Xavier Artigas, un dels directors, també denunciava que es tracta d'un "cas d'impunitat flagrant".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut