Barcelona

El dissenyador de l'estelada, Vicenç Albert Ballester, tindrà una plaça a Barcelona

Barcelona dedicarà una plaça al creador de l'estelada. Així ho va decidir recentment el plenari de Ciutat Vella, malgrat el rebuig del PP i el PSC. La plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester té, justament, forma de triangle. De l'estelada, Ballester deia que "la bandera és l'altra, la de les quatre barres del Casal de Barcelona, dels comtes. Per tant, aquesta és una bandera de combat, una bandera d'independència".

RedaccióActualitzat
La plaça triangular situada entre el carrer Comerç i el passeig de Lluís Companys de Barcelona portarà el nom de Vicenç Albert Ballester i Camps, l'activista polític i cultural que va dissenyar l'estelada a principis del segle passat. La decisió va ser adoptada en un plenari del districte de Ciutat Vella amb els vots a favor de Convergència i Unió, Unitat per Barcelona i Iniciativa, i l'oposició del PP i del PSC.

Ballester, marí de professió, era a l'Havana quan es va produir la independència de Cuba i es va inspirar en la bandera cubana per dissenyar l'estelada.

L'Organitzador del "Centenari de l'Estelada", Oriol Falguera, explica l'origen del simbolisme: "Una estrella blanca, que vol dir la llibertat, i ho posem en un cel blau, que és el triangle blau, que representa el cel blau de la humanitat. Dins del cel blau de la humanitat hi lluirà per sempre l'estrella blanca de la llibertat. Això és el que significa."

Joan Muray, autor "Cent anys d'estelada: un segle d'iconografia independentista" explica que "ell deia que aquesta bandera, el dia que Catalunya tingui independència, ha de ser guardada, perquè la bandera és l'altra, la de les quatre barres del Casal de Barcelona, dels comtes. Per tant, aquesta és una bandera de combat, una bandera d'independència, i s'ha acabat. Prou, no s'ha de tenir més; després, ja serà una bandera històrica. Esperem-ho."

L'Ajuntament de Barcelona ja va aprovar dedicar una plaça a Ballester el 1938, l'any de la seva mort. Però la guerra ho va impedir. Ara, la plaça que havia de dur el nom de Ballester, nascuda d'un forat provocat pels bombardejos franquistes, es diu plaça de la Vila de Madrid.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut