L'estudiant Paxton Smith, durant el discurs de graduació a l'institut Lake Highlands de Dallas
L'estudiant Paxton Smith, durant el discurs de graduació a l'institut Lake Highlands de Dallas
Dallas

El discurs de tres minuts d'una estudiant defensant el dret d'avortar impacta els EUA

En comptes de llegir el discurs de graduació aprovat per l'institut, Paxton Smith va reivindicar els drets de les dones just quan Texas acaba d'aprovar una llei que restringeix encara més l'avortament

Ramon RadóActualitzat

Amb un discurs de tres minuts n'ha tingut prou Paxton Smith, una jove de Texas que està a punt d'anar a la universitat, per convertir-se en un fenomen als Estats Units.

Smith era la "valedictorian", és a dir, la millor alumna del seu curs i, per tant, l'encarregada de pronunciar el discurs en la festa de graduació de l'institut. Havia escrit un text sobre televisió i mitjans de comunicació, llegit i validat per la direcció del centre.

Però, quan va pujar a l'escenari de la festa de graduació del Lake Highlands de Dallas, va fer un discurs apassionat en defensa del dret a l'avortament, quan fa poques setmanes que Texas ha tirat endavant una llei que prohibeix avortar després de sis setmanes. "Arran dels darrers esdeveniments, es fa estrany parlar de res que no sigui allò que, en aquest moment, m'afecta a mi i a milions de dones d'aquest estat", va justificar-se.

 

 

"Sis setmanes. Això és tot el que obtenen les dones. Així doncs, abans que se n'adonin -moltes no s'adonen que estan embarassades a les sis setmanes-, abans que tinguin l'opció de decidir si estan prou emocionalment, físicament i financerament estables per tirar endavant un embaràs complet; abans que tinguin l'opció de decidir si poden assumir la responsabilitat de portar un altre ésser humà al món, aquesta decisió la pren un desconegut per elles. Una decisió que afectarà la resta de les seves vides la pren un desconegut."

Smith va qualificar de "deshumanitzadora" i "aniquiladora" la realitat de les dones de Texas, a qui creu que se'ls ha "arrencat l'autonomia sobre el propi cos":

"Tinc somnis i esperances i ambicions. Cada noia que es gradua avui en té. I hem passat tota la nostra vida treballant per al nostre futur. I sense la nostra contribució i sense el nostre consentiment, se'ns ha eliminat el control sobre aquest futur. M'horroritza que, si els meus anticonceptius fallen, si em violen, aleshores les meves esperances, aspiracions, somnis i esforços per al meu futur ja no tinguin importància."

Els seus pares eren les úniques persones que coneixien la intenció de Smith de no llegir el discurs previst. En declaracions a la BBC, Smith ha explicat que la va sorprendre que el discurs fos tan ben acollit pels assistents a la graduació i els docents de l'escola: "A cada frase, em xocava que no es tallés el micròfon", ha dit.

L'estudiant creu que les seves paraules poden inspirar altres joves a parlar sobre els assumptes que els afecten i ser conscients que, "ho creguin o no, les seves paraules poden tenir un impacte", com va reivindicar al final del discurs:

"No puc abandonar aquesta tribuna, que promou autocomplaença i pau, quan hi ha una guerra contra el meu cos i una guerra contra els meus drets. Una guerra contra els drets de les vostres mares, una guerra contra els drets de les vostres germanes, una guerra contra els drets de les vostres filles. No podem estar callades."

Entrevistada a "D Magazine", Smith ha assenyalat que se sent "estranya" amb tota la repercussió que ha tingut el discurs, però "orgullosa" que hi hagi més atenció cap a les qüestions que va defensar. A més, encoratja la gent a "registrar-se per votar a les següents eleccions i a implicar-se en els comicis locals".

 

Els alumnes de l'institut Lake Highlands de Dallas, al final de la cerimònia de graduació
Els alumnes de l'institut Lake Highlands de Dallas, al final de la cerimònia de graduació (facebook.com/RichardsonISD)

 

El discurs s'ha viralitzat ràpidament i acumula milions de visualitzacions a YouTube, Twitter i TikTok. Paxton Smith ha rebut la felicitació des de molts àmbits. "Per això cal coratge. Gràcies per no estar callada, Paxton", ha tuitejat l'excandidata demòcrata a la presidència Hillary Clinton.

 

 

No ha estat l'únic rostre conegut que ha donat suport a Smith. L'excongressista per Texas Beto O'Rourke, l'activista Erin Brockovich, l'humorista Sarah Silverman, actrius com Olivia Wilde i Elizabeth Banks, actors com Mandy Patinkin i Adam Scott, la periodista Mona Eltahawy, l'escriptora Megan Mayhew Bergman o l'escriptor Irvine Welsh han elogiat l'estudiant:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una llei que restringeix encara més l'avortament

Si cap tribunal ho impedeix, a Texas entrarà en vigor a partir del setembre una llei que prohibeix l'avortament a partir de les sis setmanes de gestació, encara que l'embaràs sigui resultat d'una violació o d'un incest.

En plena ofensiva dels estats conservadors dels Estats Units en contra del dret a avortar, aquest mes de maig el governador texà, Greg Abbott, va signar la llei denunciant que "milions de nens perden el dret a viure cada dia a causa de l'avortament".

Abans que Texas, altres estats com Geòrgia o Louisiana han aprovat lleis per prohibir els avortaments des del moment que els batecs del fetus són perceptibles, és a dir, al voltant de la sisena setmana de gestació, un moment en què moltes dones encara no saben que estan embarassades.

La llei també preveu que qualsevol persona pugui denunciar a qui ofereixi serveis d'avortament a Texas o a qui ajudi a dur a terme una interrupció de l'embaràs. Aquestes accions es podrien castigar amb multes de fins a 10.000 dòlars.

Després que, en només quatre anys, Donald Trump nomenés tres jutges del Suprem, els defensors del dret a interrompre l'embaràs temen que hi hagi un retrocés en el dret a l'avortament.

 

 

 

ARXIVAT A:
Avortament Viral Estats Units
Anar al contingut