El director de la CIA s'hauria reunit amb el mul·là Baradar, el líder dels talibans
El director de la CIA, William Burns, al febrer al Capitoli (Pool / Reuters)

El director de la CIA s'hauria reunit en secret amb el líder dels talibans

Joe Biden va enviar el màxim responsable de la intel·ligència del país a Kabul per negociar amb el mul·là Baradar la data límit de la retirada, segons The Washington Post

Jordi Brescó MontserratActualitzat

El calendari de tots els països implicats en l'evacuació dels compatriotes i dels civils a l'Afganistan que han col·laborat amb ells té una data marcada en vermell: dimarts 31 d'agost.

És l'últim dia en què els talibans permetran als Estats Units operar des de l'aeroport de Kabul. Queda, doncs, una setmana per treure de l'Afganistan a tothom que es pugui.

Alguns països, com Espanya, ja han avançat que es tracta d'una missió impossible de complir a contrarellotge. No tothom que ho desitgi podrà abandonar l'Afganistan, el país que, si no hi ha canvis d'última hora, a partir de dimecres ja serà talibà a tots els efectes.

L'estat a qui més perjudica la proximitat d'aquesta data és els Estats Units, que és qui més soldats i civils s'ha compromès a treure del país.

A la recerca d'una pròrroga que permetés dur a terme l'evacuació en condicions, el president Joe Biden hauria enviat el director de la CIA, William Burns, a Kabul per negociar amb el mul·là Baradar, segons informa The Washington Post.

El director de la CIA s'hauria reunit amb el mul·là Baradar, el líder dels talibans
El mul·là Baradar (esquerra) amb el primer ministre qatarià Al-Thani (Qatar News Agency / Reuters)


Ningú sembla saber res de la reunió

No seria la primera vegada que representants dels Estats Units s'asseuen a negociar amb els talibans, però sí seria la primera ocasió en què ho haurien fet des que els insurgents van conquerir Kabul i van proclamar el califat.

The Washington Post aporta el testimoni anònim de funcionaris estatunidencs que estarien familiaritzats amb l'assumpte. Per la seva part, des de la CIA s'han negat a comentar res sobre aquesta suposada reunió, al·legant que mai tracten els viatges que fa el seu director.

Tampoc ha confirmat la trobada el portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, que ha assegurat no estar al cas de l'assumpte. Ho ha fet aquest dimarts en una roda de premsa en què s'ha referit a l'actualitat immediata del califat.

En qualsevol cas, la reunió secreta no hauria tingut l'efecte desitjat per Burns, ja que els talibans van anunciar aquest dilluns que la data és una línia vermella, i que creuar-la "provocaria una reacció".


Una reunió del mes alt nivell

En cas d'haver-se produït, Biden hauria donat a la reunió un caràcter extraordinari, ja que hi hauria enviat un dels seus homes de més confiança. William Burns és un dels diplomàtics més veterans dels Estats Units, un expert en negociacions secretes que ja va jugar un paper clau en la confecció de l'acord nuclear amb l'Iran l'any 2015.

Els Estats Units i els talibans han signat a Doha, a Qatar, un acord de pau (Foto Reuters)
Els Estats Units i els talibans han signat a Doha, a Qatar, un acord de pau (Foto Reuters)

La contrapartida talibana hauria estat ni més ni menys que el seu líder polític, el mul·là Baradar, un dels cofundadors del moviment talibà l'any 1994 i l'home que ha mogut els fils dels insurgents durant els últims anys des de Qatar.

De fet, ja va negociar amb els Estats Units les condicions de la retirada de les seves tropes, fins a arribar als Acords de Doha, firmats el febrer del 2020.

 

ARXIVAT A:
AfganistanEstats UnitsTalibans
Anar al contingut