El director de fotografia Tomàs Pladevall, Premi Gaudí d'Honor 2022

En la seva filmografia destaquen "Tatuatge", de Bigas Luna, i "El silenci abans de Bach", de Pere Portabella

Redacció/ACNActualitzat

L'Acadèmia del Cinema Català ha concedit el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2022 a Tomàs Pladevall, director de fotografia amb 50 anys de trajectòria i responsable de la imatge de films com "Tatuatge", de Bigas Luna, "El silenci abans de Bach", de Pere Portabella, i "Tren d'ombres", de José Luís Guerín, entre molts altres.

Pladevall també va ser el responsable de la il·luminació de les cerimònies d'inauguració i cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. L'Acadèmia, de la qual és soci fundador i membre d'honor, el descriu com un "mestre de la llum" i un dels més rellevants directors de fotografia de l'últim mig segle a Catalunya. Pladevall rebrà el guardó honorífic en el marc de la gala dels Premis Gaudí el 6 de març al MNAC.

La junta de l'Acadèmia ha decidit atorgar el guardó d'honor a un director de fotografia per primera vegada en la història dels Premis Gaudí. En el comunicat que fa públic el guardonat, la junta ho explica així:

"Ja és hora de reconèixer les professions del cinema que comparteixen autoria i que contribueixen de manera determinant a la creació del llenguatge cinematogràfic."

Per la Junta, la direcció de fotografia és "un dels oficis que més incideix en la construcció de l'univers únic i propi de cada cineasta, i en Tomàs Pladevall ha sigut capaç de crear un món propi de llum per a cadascun dels directors i directores amb qui ha treballat, tots ells grans noms de la història del cinema al nostre país".


Llarga trajectòria al cinema, a la televisió i en espectacles en directe

Tomàs Pladevall (Sabadell, 1946) ha treballat amb cineastes tan diversos com Francesc Bellmunt, Pere Portabella, Bigas Luna, Jordi Cadena, Gonzalo Herralde, José Luis Guerín, Rosa Vergés, Josep Maria Forn, Ventura Pons, Carles Benpar i Manuel Huerga.

A banda de més d'una cinquantena de llargmetratges, ha fotografiat una setantena de produccions per a televisió (pel·lícules, capítols de sèries i minisèries), més de 400 produccions (curtmetratges, reportatges, vídeo industrial i espots publicitaris) i desenes d'obres de teatre, concerts i espectacles en viu.

En el seu currículum també destaca la direcció d'il·luminació de les cerimònies d'inauguració i cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona, l'any 1992. Pladevall es va retirar dels rodatges l'any 2012, després del seu últim film, "El gènere femení", de Carlos Benpar.

El reconeixement de l'Acadèmia del Cinema Català s'afegeix al Premi Sant Jordi de Cinematografia 1999, a dos Premis de la Generalitat de Catalunya al Millor Tècnic de l'Any (1986 i 1987) o al Prisma d'Honor 2013 de l'AEC, l'Associació Espanyola de Directors de Fotografia, entre altres guardons.

Fins avui, han estat reconeguts amb el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016), Josep Maria Pou (2017), Mercedes Sampietro (2018), Joan Pera (2019), Francesc Betriu (2020) i Carme Elias (2021).

 

       

ARXIVAT A:
Premis GaudíCinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut