El Diplocat reprèn la seva activitat després d'un any "liquidat" pel 155
El seminari sobre "Diplomàcia pública en l'era digital", primer acte del Diplocat recuperat després del 155
Barcelona

El Diplocat reprèn la seva activitat després d'un any "liquidat" pel 155

La nova secretària general de l'ens, Laura Foraster, admet que se senten vigilats però defensa la feina d'explicar Catalunya al món

Actualitzat

La diplomàcia pública catalana ha quedat restablerta aquest divendres, després de més d'un any de paràlisi arran del 155. El govern espanyol va dissoldre el Diplocat perquè considerava que internacionalitzava la causa independentista. Una acusació que des del consorci publicoprivat sempre han desmentit.

El primer acte del renascut Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, Diplocat, ha estat una jornada internacional que s'ha fet al Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona. La seva nova responsable, Laura Foraster -que substitueix Albert Royo-, ha reivindicat el seu paper transversal d'explicar Catalunya al món, tot i que ha admès que estan vigilats.

"Vigilats ho estàvem abans també, però nosaltres estem molt tranquils, perquè estem convençuts que la feina que fem és molt útil per al país i per a les entitats i institucions, i per a tots els ciutadans. Que repercuteix favorablement en l'atracció d'inversions, de talents... No ens poden limitar, no podem deixar de fer això i ho seguirem fent."

 

Laura Foraster, subsecretària general del Diplocat

 

El primer acte del Diplocat restablert ha estat un seminari sobre la diplomàcia pública en l'era digital amb Nicholas J. Cull, catedràtic de Diplomàcia Pública de la Universitat del Sud de Califòrnia, que ha defensat el dret i la necessitat que regions com Catalunya facin diplomàcia pública. En l'era digital, les relacions internacionals van més enllà de la diplomàcia oficial.

"Estic en desacord amb la idea implícita a la Constitució que la diplomàcia pública sigui un monopoli dels estats nació. Aquests sols no poden assumir els problemes i haurien de veure que necessitem més veus al món, no menys."

 

Nicholas J. Cull, catedràtic de Diplomàcia Pública Universitat del Sud de Califòrnia

 

"Liquidat" pel 155

El Diplocat és un organisme publicoprivat que aplega entitats de la societat civil que van des del Barça fins a sindicats i universitats, així com institucions públiques com la Generalitat, els Ajuntaments i les Diputacions.

 

Quan el govern Rajoy i el 155 del 27 d'octubre del 2017 -que es va fer efectiu l'abril del 2018- van voler liquidar el Diplocat, van deixar a l'atur 17 dels seus treballadors. Ara han tornat a la feina, en una nova seu, situada al número 14 de la Rambla de Barcelona.

ARXIVAT A:
Article 155Digital
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut